Свет

Папа Франциско упозорио на опасности "родне теорије": Поништава разлике и чини све истим

Поништавање разлика значи поништавање човечанства, истакао је поглавар Римокатоличке цркве
Папа Франциско упозорио на опасности "родне теорије": Поништава разлике и чини све истимGetty © Photo by Grzegorz Galazka/Archivio Grzegorz Galazka/Mondadori Portfolio via Getty Images

Папа Франциско упозорио је на опасности такозване родне теорије, према којој је род сложенији и флуиднији од бинарних категорија мушкарца и жене и не зависи само од видљивих полних карактеристика и саопштио да је наручио студије о том питању.

Папа је осудио родну теорију као "ружну идеологију" која прети човечанству.

Обраћајући се учесницима дводневне конференције у Ватикану о еволуцији улоге мушкараца и жена према хришћанским учењима, папа Франциско је рекао да оно што је назвао "родном идеологијом" представља претњу јер покушава да избрише разлику између полова, пренео је Ројтерс.

"Тражио сам да се спроведу студије о овој ружној идеологији нашег времена, која поништава разлике и чини све истим", рекао је папа, те додао да поништавање разлика значи поништавање човечанства.

Папа Франциско (87) је рекао да се још није опоравио од недавне прехладе и замолио је помоћника да прочита његов говор, али прво је желео да истакне своја осећања према родној идеологији.

Он је рекао да се сећа да је прочитао "пророчку" књигу под називом "Господар света", дистопијског романа који је 1907. објавио католички свештеник о свету у коме религији није место и у којој се упозорава на ризик од поништавања разлика међу људима.

"Прочитајте ако имате времена, јер говори о овим данашњим проблемима", поручио је папа Франциско.

image