Свет

"Волстрит џорнал": Пресретнути разговори ће деградирати односе Немачке и НАТО-а

Неименовани немачки званичници су за амерички лист изјавили да се платформа "Вебекс" редовно користи за разговоре како припадника војске, тако и запослених у другим министарствима Немачке
"Волстрит џорнал": Пресретнути разговори ће деградирати односе Немачке и НАТО-аGetty © Christian Charisius/picture alliance

Односи Немачке и НАТО-а могли би да се закомпликују због пресретања аудио-снимка разговора немачке војске о плановима за могући напад на Кримски употребом пројектила "таурус", пише "Волстрит џорнал".

Како наводи лист, из разговора високорангираних немачких официра произилази да се припадници оружаних снага Велике Британије, Француске и Сједињених Држава већ налазе у Украјини и помажу Кијеву у одржавању и управљању "софистицираном западном опремом".

Истовремено, наведене државе негирају присуство својих снага на територији Украјине. Амерички лист даље наводи да би процурели разговори могли да изазову тензије у односима Берлина са својим НАТО савезницима и да су већ изазвали бес у Немачкој.

Такође, према писању "Волстрит џорнала", виртуелни разговор између официра немачког ратног ваздухопловства обављен је преко платформе "Вебекс", а један од припадник немачке војске се у виртуелни састанак укључио из Сингапура путем мобилног телефона.

Неименовани немачки званичници су за амерички лист изјавили да се ова платформа редовно користи за разговоре како припадника војске, тако и запослених у другим министарствима Немачке.

"Ово што се догодило требало би да послужи као позив за буђење", рекао је један од саговорника.

image
VV inauguration
banner