Свет

Турски министар о сукобу у Украјини: Ово мора да престане, надамо се преговорима

Обе земље су постигле оно што се може постићи ратом, уверен је Хакан Фидан
Турски министар о сукобу у Украјини: Ово мора да престане, надамо се преговорима© Arda Kucukkaya/Anadolu via Getty Images

Турска се нада да ће ускоро преговори о прекиду ватре у Украјини, изјавио је министар спољних послова Хакан Фидан.

Фидан се састао са својим руским колегом Сергејем Лавровом у петак на маргинама Форума дипломатије у Анталији, а како је рекао новинарима, са Лавровом је разговарао о бројним питањима, укључујући Украјину.

"Наш став по питању Украјине је да су обе стране достигле границе онога што могу добити ратом. Мислимо да је време да се започне дијалог за прекид ватре", рекао је Фидан.

Према његовим речима "то не значи признање окупације", али истиче да о питањима суверенитета и прекида ватре треба разговарати одвојено.

Чланица НАТО-а Турска, која дели поморску границу са Украјином и Русијом у Црном мору, настоји да одржи добре везе са обе нације, подсећа Ројтерс.

Анкара је пружила војну подршку Украјини и изразила подршку њеном територијалном интегритету, али се и противи санкцијама Русији.

"Ово мора некако да престане. Да би се ово зауставило, требало би да буде неких дискусија и да се сви навикну на ову идеју", наглашава турски министар.

image