Свет

Израел скршио наде о прекиду ватре у Гази, бојкотује преговоре у Каиру

Притисак да се постигне споразум о примирју појачао се прошле седмице након што је више од 100 цивила убијено приликом испоруке помоћи у Гази
Израел скршио наде о прекиду ватре у Гази, бојкотује преговоре у Каиру© Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Делегације Хамаса, САД и Катара стигле су у недељу у Каиро у нади да би споразум о прекиду ватре између Израела и Газе могао да буде постигнут.

Израел је, међутим, бојкотовао преговоре у египатској престоници након што је Хамас одбио да им да списак талаца који су још живи, објавио је израелски лист "Једиот ахронот".

"Нема израелске делегације у Каиру", цитирао је лист израелске званичнике. "Хамас одбија да пружи јасне одговоре и стога нема разлога да се израелска делегација пошаље на преговоре у Каиро", наводи се у извештају.

Притисак да се постигне споразум о прекиду ватре појачао се прошле седмице након што је више од 100 цивила убијено током испоруке помоћи у Гази, што је изазвало бес међународне заједнице, преноси "Политико".

Министарство здравља у Гази које води Хамас саопштило је да су израелске трупе у четвртак отвориле ватру на гомилу Палестинаца који су узимали храну из камиона за доставу у граду Гази. Израел то демантује и тврди да су повреде сами себи нанели људи који који су јурили према камионима у покушају да се докопају залиха.

Израел је под притиском да пристане на прекид ватре са Хамасом како би се окончао сукоб у Гази који је покренут нападом групе 7. октобра.

Асошиејтед прес је известио, цитирајући високог званичника америчке администрације, да је Израел у суштини подржао оквир предложеног споразума о прекиду ватре и ослобађању талаца у Гази.

Израелци су "мање-више прихватили" предлог, који укључује шестонедељни прекид ватре у Гази, као и ослобађање Хамаса талаца који се сматрају рањивим, пренео је званичник АП.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да се нада да ће прекид ватре бити на снази до почетка муслиманског поста Рамазана, који почиње 10. марта.

Од тада, министарство здравља Газе каже да су израелске одбрамбене снаге убиле више од 30.000 Палестинаца и да су међународни лидери постали критичнији према израелској одмазди. Уједињене нације су упозориле да је четвртина становништва у Гази "на корак од глади", рекавши да цивили зависе од "ужасно неадекватне" помоћи у храни.

image