Свет

ЕУ: Многе Палестинце који су чекали у реду за храну на северу Газе убила војска Израела

Појас Газе налази се на ивици глади, а становници на северу енклаве наводе да су почели да претражују рушевине и смеће како би прехранили своју децу
ЕУ: Многе Палестинце који су чекали у реду за храну на северу Газе убила војска Израела© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Многи Палестинци убијени или рањени у хаосу који је избио док су покушавали да извуку вреће брашна из конвоја помоћи на северу Газе, погођени су ватром израелске војске, саопштила је данас Европска служба за спољне послове (ЕЕАС), позивајући на покретање међународне истраге.

ЕЕАС је саопштила да одговорност за кризу лежи у "ограничењима које је увела израелска војска и опструкцијама насилних екстремиста у снабдевању хуманитарном помоћи", преноси АП.

Више од 100 особа је страдало, а више од 700 је повређено у пуцњави израелске војске на Палестинце који су чекали у реду за храну, саопштено је раније из Хамаса.

Са друге стране, израелски званичници тврде да је велики број жртава резултат стампеда, а не напада израелске војске.

Из ИДФ-а су, међутим, навели да су њихови припадници "пуцали на неке Палестинце" који су кренули према војницима и тенку на контролном пункту.

Бес због очаја стотина хиљада људи који се боре за опстанак на северу Газе након скоро пет месеци сукоба између Израела и Хамаса расте из дана у дан, наводи америчка агенција

Војни авиони САД започели су доставу ваздухом на хиљаде оброка у Гази, а египатска војска је саопштила да је, такође, доставила помоћ из ваздуха.

Становници на северу Газе наводе да су почели да претражују рушевине и смеће како би прехранили своју децу, која једва да једу један оброк дневно.

Многе породице су почеле да мешају храну за животиње и птице са житарицама да би испекле хлеб.

Званичници из организација за пружање међународне помоћи наводе да су наишли на катастрофалну глад.

Најмање 10 деце умрло је од глади, према болничким подацима у Гази, саопштила је Светска здравствена организација.

Отприлике једно од шесторо деце млађе од две године на северу пати од акутне потхрањености и исцрпљености, "најгорег нивоа потхрањености деце било где у свету", рекао је ове недеље Карл Скау, заменик извршног директора Светског програма за храну.

"Ако се ништа не промени, глад је неизбежна на северу Газе", истакао је он.

image