Свет

Амерички авиони бацају храну Палестинцима: Нема воде и лекова, кап у мору свега неопходног

Стручњаци упозоравају да је овај начин испоруке помоћи поприлично проблематичан, те да Израел треба притиснути да омогући доставу помоћи копненим путем
Амерички авиони бацају храну Палестинцима: Нема воде и лекова, кап у мору свега неопходног© Belal Khaled/Anadolu via Getty Images

Америчка војска извела је данас прво испоручивање хуманитарне помоћи Појасу Газе из ваздуха, потврдила су за Ројтерс два неименована америчка званичника прецизирајући да је Палестинцима из авиона бачено oкo 40.000 пакета халал оброка спремних за јело.

Наводно, храна је бачена на југозападу Газе, а авиони су водили рачуна да је испусте на "отворено подручје подаље од гужве".

Палестинцима, међутим, нису испоручени лекови или вода – који су им такође неопходни како би преживели док су буквално сатерани у ћошак у граду Рафа који Израел ових дана агресивно напада.

Осим Сједињених Држава на достави хуманитарне помоћи већ раде јордански и авиони Уједињених Арапских Емирата, из подршку земаља попут Уједињеног Краљевства, Француске и Холандије. То, ипак није ни приближно довољно да би задовољило потребе изгладнелог народа.

Имад Дугмош, становник Ал-Сабре у централном појасу Газе, за АФП сведочи да намирница није било за све – он је каже успео да прикупи кесе тестенине и сира, али су његови рођаци остали без оброка.

Испоруке хуманитарне помоћи сведене су на минимум од почетка рата 7. октобра. У северном појасу Газе, где је након тога почела израелска офанзива, многи становници принуђени су да преживљавају на сточној храни.

Десеторо деце је већ умрло од "неухрањености и дехидрације", саопштило је Министарство здравља 1. марта.

Помоћ која се испоручује из ваздуха не само да је кап у мору у односу на стварне потребе Палестинаца, већ, како АФП пише, многе од палета са храном заиста и заврше у морској води.

"Већина помоћи која је данас бачена пала је у море, а падобранске пошиљке који су пале 28. и 29. фебруара углавном су у потпуности завршиле у води“, сведочи Хани Габун из Газе који додаје да су за борбу против глади и прехрану становништва потребне стотине тона помоћи.

За портпарола УН-ове агенције за координацију хуманитарних послова (ОЦХА), Јенса Леркеа, испуштање хране из авиона је у многоме проблематично.

"Помоћ која стиже на овај начин може бити само последње средство. Пренос копном је једноставно бољи, ефикаснији и јефтинији. Ако се ништа не промени, глад је скоро неизбежна", рекао је он.

Уједињене нације оптужују израелске снаге да "систематски" блокирају приступ помоћи Гази, што Израел пориче.

За хуманитарне организације, укључујући Агенцију Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА), најбоље би било да Израел отвори граничне прелазе и дозволи конвојима камиона да уђу и безбедно дистрибуирају помоћ.

За председника невладине организације "Рефјуџис Интернешенел" Џеремија Кониндика, испуштања помоћи из ваздуха могу бити само "маргинално корисна".

Авион, како је он рекао за Би-Би-Си, може да испусти еквивалент терета два камиона, али по десетоструко већој цени.

"Уместо да испуштамо храну из ваздуха, требало би да извршимо снажан притисак на израелску владу да дозволи испоруку помоћи традиционалнијим каналима, који омогућавају испоруку помоћи у већем обиму", оценио је он.

Према извештају Светског програма за храну из 2021. године, испуштање из авиона, поред тога што кошта око седам пута више него што би коштала помоћ испоручена са земље, може да испоручи много мање хране него камиони. Уз то је неопходна и значајна координација на тлу у зони испоруке.

Као прво, зоне спуштања морају бити означене и очишћене — у идеалном случају, то би било отворено подручје, а зоне пада морају бити чисте површине, не мање од фудбалског терена.

Други проблем је и врста помоћи која се шаље. Међународни комитет Црвеног крста истиче да је контрола дистрибуције потребна како би се осигурало да људи не ризикују своје животе узимајући погрешну храну.

"Испорука изненадних и ненадзираних врста хране људима који су неухрањени или чак гладују може представљати озбиљне ризике по живот", указује се.

image