Свет

"Врхунац идиотизма": Канада финансира "родно инклузивно" разминирање Украјине

Портпарол у канадској влади потврдио је планове за пројекат под именом "Родно инклузивно разминирање за одрживу будућност Украјине"
"Врхунац идиотизма": Канада финансира "родно инклузивно" разминирање УкрајинеGetty © Alexey Furman/Getty Images

Канадска влада је обећала више милијарди долара за "родно инклузивну" акцију уклањања мина и експлозивних средстава у Украјини.

Канцеларија премијера Џастина Трудоа саопштила је прошле недеље да Отава издваја 3,02 милијарде канадских долара (2,2 милијарде америчких долара), за финансијску и војну подршку Украјини, а једна иницијатива у оквиру пакета, вредна четири милиона канадских долара, назива се "Родно инклузивно разминирање за одрживу будућност Украјине".

У званичном саопштењу се наводи да "активности у оквиру пројекта укључују спровођење нетехничких истраживања и накнадно ручно разминирање у циљаним заједницама", али и "оснивање радне групе за родну равноправност и диверзитет зарад промовисања родно трансформативне акције разминирања у Украјини".

Пројекат ће бити спроведен уз "ХАЛО траст", британску невладину организацију посвећену уклањању мина у земљама након конфликта.

Портпарол одељења за дипломатске и конзуларне односе Трудоове владе, Шарлот Меклауд, потврдила је ове планове у изјави за "Фокс њуз", додавши да је британска НВО већ "основала наменску радну групу за родна питања и диверзитет, како би обезбедила да род буде интегрисан у сваки аспекат истраживања, разминирања и едукације о ризику у Украјини, од регрутовања до ангажовања заједнице".

Вести о иницијативи за "родно инклузивно" разминирање наишле су на критике на друштвеним мрежама, а водитељ Грег Гатфелд је у својој емисији на "Фокс њузу" иницијативу назвао "врхунцем идиотизма".

"Како знате када сте достигли врхунац идиотизма? Када нам требају смернице за диверзитет при чишћењу мина. Изгледа да је Канада управо донирала милионе долара за напоре да се уклоне мине у Украјини. Али на родно инклузиван начин", рекао је он.

На владином сајту се наводи да да Канада "зна да је одржив мир могућ само када су жене у потпуности укључене у решавање сукоба". 

Меклауд је у свом одговору "Фокс њузу" такође напоменула да "ХАЛО траст" лобира за инклузију жена у напоре разминирања у Украјини од 2017. године, и да је та НВО успешно довела до укидања закона који је бранио женама да се баве тим послом.

image
VV inauguration
banner