Свет

Орбан: Запад не може да победи Русију, Будимпешта јача сарадњу са Москвом

Мађарски премијер је поручио да је Запад пропустио прилику да закључи мировни споразум када је за то била заинтересована чак и Москва
Орбан: Запад не може да победи Русију, Будимпешта јача сарадњу са Москвом© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

У Украјини се води посреднички рат између Запада и Русије, и сасвим је јасно и очигледно да Запад тај рат не може да добије, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

"Већ је сасвим очигледно да Запад неће добити тај рат против Русије. Не треба говорити о рату између Русије и Украјине, јер је то прокси рат, а сви знају да главне снаге Украјине не даје Украјина, већ они који стоје иза ње. Дакле, то је рат између Русије и Запада, који Русија води преко Украјине", казао је Орбан у Мађарској привредној комори.

Мађарски премијер је нагласио да постоји само једно решење - мировни преговори, који морају да почну пре или касније.

"Већина земаља западне Европе, нажалост, верује да је време на страни Запада и да ће, ако се рат настави, моћи да се постигну 'повољније позиције' за почетак преговора. У Европи се води активна дебата о том питању, а Мађарска је једна од ретких земаља која мисли другачије", прецизирао је Орбан.

Према његовим речима, Запад је пропустио прилику да закључи мировни споразум када је за то била заинтересована чак и Москва.

"Европљани нису били у стању да локализују сукоб у Украјини, који се, напротив, само ширио и пропустили су прави тренутак за брзо склапање мировног споразума, када су чак и Руси били заинтересовани", указао је Орбан и изразио наду да ће пре или касније бити постигнут мировни споразум уз учешће САД. 

Истовремено, према његовим речима, у таквој ситуацији ће постојати опасност за Европску унију да њено мишљење више неће бити узето у обзир у преговорима о Украјини.

Мађарска јача сарадњу са Русијом

Орбан је додао да Мађарска не жели да одустане од економске сарадње са Русијом, чак напротив, радије би је повећала у областима које нису захваћене санкцијама, јер ће се после окончања сукоба у Украјини економски живот наставити.

"Тамо где није забрањена сарадња, циљ нам је да повећамо привредни раст, јер након завршетка рата биће и живота. Биће трговине, биће привреде, а за нас ће то бити важан однос. Руско тржиште је важно за Мађарску", закључио је Орбан.

image