Свет

Узбуњивач Џек Тешеира признао кривицу за цурење докумената из Пентагона, осуђен на 16 година затвора

Након што се у први мах изјаснио да није крив, Тешеира је ипак постигао споразум са тужиоцима и признао кривицу
Узбуњивач Џек Тешеира признао кривицу за цурење докумената из Пентагона, осуђен на 16 година затвораGetty © Alex Wong

Припадник Националне гарде Сједињених Америчких Држава Џек Тешеира признао је кривицу за велико цурење поверљивих обавештајних података, који су прошле године објављени на платформи за дописивање Дискорд.

Тешеира је био оптужен да је користио своју безбедносну пропусницу како би приступио поверљивим подацима у ваздухопловној бази у Кејп Коду, где је тада био запослен.

Како је показала истрага "Вашингтон поста", он је на Дискорду поделио стотине класификованих докумената, као и своје сажетке истих.

Тешеира је након хапшења прошлог априла изјавио да није крив, а његови адвокати су провели месеце испитујући доказе, укључујући и поверљиве документе, које су тужиоци планирали да користе током процеса.

Двадесетдвогодишњи Тешеира је, ипак, одлучио да призна кривицу како би добио мању казну. Уместо очекиване 35 година до доживотног затвора, он би иза решетака требало да проведе 16 година.

Тужиоци су такође пристали да не траже његову осуду за оптужбе поднете у складу са Законом о шпијунажи.

Као део свог споразума о изјашњавању о кривици, Тешеира ће морати да разговара са представницима министарстава одбране и правде и врати све осетљиве материјале који су можда остали у његовом поседу, преноси Еј-Би-Си.

Тешеира је на Дискорду објавио документа која садрже поверљиве информације о читавом низу тема, укључујући сукоб у Украјини. Он је прве документе објавио још у фебруару 2022. године.

Како наводи "Вашингтон пост", реч је о једном од највећих цурења података у последњих неколико година.

image