Свет

Почело мега суђење за највећу финансијску превару у Вијетнаму, оптуженима прети смртна казна

Како тврде истражитељи, реч је о износима од преко 12 милијарди долара, а на суђењу ће учестовати на хиљаде сведока и око две стотине адвоката
Почело мега суђење за највећу финансијску превару у Вијетнаму, оптуженима прети смртна казнаGetty © Godong/ Universal Images Group

Суђење у највећем случају финансијске проневере у Вијетнаму, која износи преко 12 милијарди долара, почело је у уторак, због чега некима од оптужених прети смртна казна, преноси Ројтерс.

Суђење, за које се очекује да ће трајати до краја априла, део је велике кампање против корупције, коју је обећао лидер владајуће Комунистичке партије Нгујен Фу Тронг.

Током последњих месеци, борба против корупције довела је до низа хапшења личности на високим функцијама, укључујући и бившег председника земље.

Међутим, суђење председници компаније за некретнине "Ван зинкс пат холдингс груп" је без преседана. Како наводе државни медији, очекује се да ће на суђење бити позвано на хиљаде сведока и да ће на њему учестовати око две стотине адвоката.

Оптужена Тронг Ми Лан и њени саучесници оптужени су да су из највеће банке у земљи "Сајгон џиоинт сток комершл бенк" (СЦБ) незаконито присвојили 12,46 милијарди долара. Уколико ове оптужбе буду доказане, то ће бити једна од највећих финансијских превара у Азији.

Од почетка 2018. до октобра 2022. године, Ланова је присвајала велике суме, склапајући уговоре о кредитима са непостојећим компанијама.

Ланова је годинама била централна фигура у вијетнамским финансијама. Она је власник некретнина у Вијетнаму, и то у најбогатијем округу Хо Ши Мин, а располаже и са великом имовином у иностранству.

Поред оптужби за проневеру, Ланова је оптужена и за давање мита и за кршење банкарских прописа, што би, уколико се оптужбе докажу, значило смртну казну.

Међу оптуженима су и Ланин супруг, који је држављанин Кине, и још 15 званичника Централне банке, укључујући и инспектора оптуженог за узимање мита у вредности од 5,2 милиона долара.

Упркос вишегодишњој кампањи против корупције, познатој као "Ужарена пећ", корупција је и даље распрострањена у Вијетнаму.

Према извештају који су у марту 2023. објавио Програм Уједињених нација за развој, давање мита у Вијетнаму је уобичајено и за добијање медицинских услуга у јавним болницама.

"Износи мита за здравствене услуге су се кретали од 20 милиона донга (810 долара) до 43 милиона донга (1.742 долара)", наводи се у овом извештају, а то су суме неколико пута веће од просечне месечне плате у земљи.

image
VV inauguration
banner