Свет

Елитни британски специјалци под истрагом због злочина у Сирији

Британски војници су, према тврдњама надређених, проценили су да се ради о џихадисти који је намеравао да изведе самоубилачки напад па су га ликвидирали
Елитни британски специјалци под истрагом због злочина у Сиријиwww.globallookpress.com © © Handout

Петорица припадника специјалне јединице британске војске (САС) под истрагом су због могућих ратних злочина почињених у Сирији пре неколико година, пренео је Би-Би-Си. Засад нису ухапшени, али одељење за тешке злочине Министарства одбране спроводи истрагу против њих.

Бројни припадници специјалних снага Уједињеног Краљевства били су распоређени у Сирији у протеклој деценији у операцијама против Исламске државе. Министарство одбране саопштило је да озбиљно схвата тврдње о могућим неделима.

"Све оптужбе за кривична дела биће прослеђене полицији на даљу истрагу", рекао је портпарол министарства, преноси Радио слободна Европа.

Истрага је наводно усмерена на инцидент који се догодио пре две године када је убијен један наводни џихадиста за којег су британски војници, према тврдњама надређених, проценили су да намерава да изведе самоубилачки напад па су га ликвидирали.

Међутим, министарство тврди да то није изолован случај и да "застрашујућих" сведочанстава о ратним злочинима има још.

Јединице САС-а већ годинама делују у Сирији, а до пре коју годину су биле и у Авганистану.

Такође, већ неко време траје истрага јесу ли специјалне снаге Уједињеног Краљевства у ноћним рацијама у Авганистану између 2010. и 2013. године убијале цивиле и ненаоружане људе.

image