Свет

Русија: Зеленски, Крим можеш само да сањаш

"Ако је неко спреман да нам понуди начин којим би се дошло до деокупације Крима невојним средствима, ја сам за то", рекао је Зеленски
Русија: Зеленски, Крим можеш само да сањашwww.globallookpress.com © Cover Images

Председник Украјине је у интервјуу за "Фајненшел тајмс" рекао да "не може бити против", ако неко Кијеву понуди начин на који Украјина може да 'поврати Крим' без употребе оружја.

"Ако је неко спреман да нам понуди начин којим би се дошло до деокупације Крима невојним средствима, ја сам за то", рекао је Зеленски.

Изјава је одговор на тврдњу листа да је питање Крима поново постало актуелно и да је један део западних партнера забринут да би покушај Кијева да преузме Крим могао довести до велике ескалације сукоба, па чак и нуклеарног напада.

"Јасно ми је да су сви збуњени ситуацијом око Крима и забринути су шта ће се десити са њим", рекао је Зеленски, напомињући да, ако решење које се предлаже Украјини претпоставља да Крим остаје у саставу Русије, онда "на те ствари не жели да губи време".

"То је губљење времена", истакао је, потврђујући решеност Кијева да не одустане од актуелног конфликта, о чему је 23. новембра написао и секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов. 

Он је поручио на Твитеру да ништа што Москва уради неће приближити Кијев преговорима. 

"Морамо да вратимо све територије. Верујем да је бојно поље најбоље решење у тренутку када нема дипломатије", објаснио је Зеленски и додао да је немогуће успоставити прави мир док се руске снаге не "повуку са свих територија које су окупирале".

"Ако не можете да вратите своју земљу у потпуности, рат је једноставно замрзнут на неко време. Само је питање времена када ће се наставити", преноси амерички лист.

Коментаришући последњу серију масовних удара Руске Федерације по кључним објектима инфраструктуре у земљи, рекао је да се слично није десило 80, 90 година да је једна земља у Европи остала у потпуности без светла.

"Овај рат је у ствари питање снаге, издржљивости, ради се о томе ко је јачи", поручио је.

Русија: Мирно преузимање Крима су пусти снови

И док Владимир Зеленски не одустаје од сукоба и, како из Москве кажу, одбија преговоре, из Савета Федерације Русије огласио се представник са Крима, Сергеј Цеков. Он је изјавио да су коментари Зеленског о Криму ништа друго до његових "пустих снова".

"Све су то празне речи, његови неостварени снови, апсолутно нереалан развој догађаја. Крим ће заувек остати руски, Русија никада неће прихватити другу опцију", рекао је.

Сенатор са Крима позвао је украјинског председника "да се смири" и прихвати чињеницу да је Москва 2014. године само исправила "велику историјску неправду", коју је направио Никита Хрушчов, преносе "РИА Новости".

Кремљ: Није истина да Кијев жели мир

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је данас да Зеленски не одустаје од преузимања Крима и рекао да су тврдње по којима је он, наводно, спреман за мировне преговоре нетачне. 

Последње изјаве украјинског председника добар су пример за то, додао је портпарол, али одузимање Крима, како каже, није могуће.

"Ви знате да је од самог старта, а председник је о томе говорио више пута још пре почетка специјалне операције, у Уставу Украјине писало да Крим треба вратити Украјини силом. Украјина од овога де факто није одустала. За нас то није ништа друго до расправа о теми отуђења територија Руске Федерације. Ово се не може схватити на другачији начин. То не долази у обзир", поручују из Кремља.

image
VV inauguration
banner