Свет

Опозиција упозорила Макрона: Не увлачи Француску у сукоб са Русијом

Нема лимита за француску подршку Украјини, рекао је председник Француске Емануел Макрон на састанку са опозиционим лидерима
Опозиција упозорила Макрона: Не увлачи Француску у сукоб са Русијом© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Француски опозициони лидери упозорили су председника Емануела Макрона да не увлачи Француску у сукоб са Русијом.

Састанак француског председника са шефовима опозиционих партија у Јелисејској палати трајао је нешто више од три сата, међутим није постигнут консензус о томе колико далеко треба ићи у подршци Украјини, преноси БФМТВ.

Председник десничарског Националног окупљања Жордан Бардела истакао је да је важно да Француска не започне сукоб са Русијом.

"Мислим да можемо да пронађемо многа решења, поред оног да уђемо у нови светски рат. Неопходно је успоставити црвене линије, а председник није желео да их повуче", рекао је Бардела након састанка.

Он је навео да Француска треба да буде глас мира и да избегне да постане "саучесник у сукобу".

Коментаришући Макронов предлог о слању војника у Украјину, Бардела је истакао да то питање "изазива забринутост у земљи, изолује Француску на међународној сцени и открива разлике у ставовима међу чланицама НАТО-а", преноси "Парисиен".

Бардела и председник Комунистичке партије Фабијан Русел пренели су медијима да им је Макрон објаснио да "нема граница и црвених линија" када је реч о подршци Француске Украјини.

"Лимита за француску подршку Украјине нема", рекао је председник Француске Емануел Макрон на састанку са опозиционим лидерима.

Члан странке "Непокорена Француска" Мануел Бомбар истакао је да председник Француске "не разуме ризик свог тврдоглавог војничког пута".

Лидер француских републиканаца Ерик Чоти поручио је да је на састанку поновио подршку републиканаца Украјини, додавши да је указао да би слање трупа у Украјину било "неодговорно и опасно".

Макрон се јуче у Јелисејској палати састао са својим претходницима Франсоом Оландом и Николом Саркозијем, а очекује се да ће отићи у посету Украјини, након чега би француска стратегија о помоћи Кијеву требало да буде предмет расправе.
Француски парламентарци би следеће недеље требало да гласају о тој стратегији.

image