Свет

НАТО увежбава лов на непријатељске подморнице у северним регионима Европе

Војна вежба алијансе "Нордијски одговор 2024", коју предводи Норвешка, укључује више од 20.000 војника из 13 земаља
НАТО увежбава лов на непријатељске подморнице у северним регионима Европе© Tanjug/Heiko Junge/NTB Scanpix via AP

НАТО снаге тренутно увежбавају одбрану своје новопроширене нордијске територије и "лов на непријатељске подморнице", у вежбама које ће трајати скоро две недеље у северним регионима Финске, Норвешке и Шведске.

Вежба НАТО-а, "Нордијски одговор 2024", коју предводи Норвешка, укључује више од 20.000 војника из 13 земаља и почела је у понедељак, преноси АП.

Она је део "Стедфаст дифендер 24" – највеће вежбе НАТО-а у последњих неколико деценија, са око 90.000 војника укључених у вишемесечне вежбе које имају за циљ да покажу да алијанса може да брани своју територију до границе с Русијом.

Заједничка одбрамбена НАТО вежба ће трајати до 14. марта, а ове недеље, чланови посаде на француској фрегати "Нормандија", увежбавали су "лов на непријатељску подморницу", чију улогу у овим маневрима је преузело немачко пловило, и која је по разрађеном сценарију већ "извршило напад" на оближњи италијански брод, носач авиона "Ђузепе Гарибалди", наводи АП.

По речима команданта фрегате, задатак је успешно извршен, а непријатељска подморница је "лоцирана и уништена".

Од ове недеље, чланица НАТО-а је постала Шведска, која се у четвртак званично придружила алијанси.

Шведска је заједно са Финском, која је прошле године приступила НАТО-у, напустила вишегодишњу војну неутралност после Другог светског рата, након почетка сукоба у Украјини.

image
VV inauguration
banner