Свет

Француска не одустаје - формира савез земаља спремних да пошаљу трупе у Украјину

Иницијатива ризикује да продуби своје разлике са опрезнијом Немачком, упозорава "Политико"
Француска не одустаје - формира савез земаља спремних да пошаљу трупе у Украјину© Aurelien Meunier/Getty Images

Француска настоји да изгради војни савез земаља које су спремне да пошаљу своје оружане снаге у Украјину, по цену продубљивања конфронтације са "опрезнијом" Немачком, преноси "Политико".

Према писању листа, већина европских земаља, укључујући Немачку и Чешку, изјавиле си да ме планирају да шаљу трупе у Украјину.

Међутим, Естонија, Летонија и Литванија су отвореније за ту идеју, док је Пољска, која у почетку није била за ту опцију, сада променила свој став.

С тим у вези, француски министар спољних послова Стефан Сежурне састао се у петак у Вилњусу са својим колегама из балтичких земаља и украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом, са циљем да "појача предлог да стране трупе могу помоћи кијевском режиму у задацима као што је деминирање, који не укључују оружану борбу".

"Није на Русији да нам говори како треба да помогнемо Украјини у наредним месецима или годинама, нити да организује како да распореди наше акције или успостави црвене линије", указао је Сежурне.

Литвански министар Габриелиус Ландсбергис рекао је да не може бити "али", већ да морају да се повуку црвене линије за Русију, као да ниједан облик подршке Украјини не може бити искључен.

С друге стране, Кулеба је суптилно напао неспремност Немачке да пошаље крстареће ракете "таурус" дугог домета у Кијев из страха да не провоцира Москву. 

"Доста ми је страха од ескалације. Наш проблем је што још увек има људи који о овом рату размишљају у смислу страха од ескалације", нагласио је Кулеба.

Раније је Макрон рекао да су лидери западних земаља разговарали о могућности слања трупа у Украјину, да консензус још није постигнут, "али да се ништа не може искључити". 

Касније је нагласио да Француска "нема граница ни црвених линија" по питању помоћи Украјини.

image