Свет

Шеф "Емирејтс ерлајнса": "Боингoви" стандарди "прогресивно опадају", бирају профит, а не квалитет

Тим Кларк је рекао да се спрема да пошаље своје инжењере да надгледају производне линије америчког произвођача авиона
Шеф "Емирејтс ерлајнса": "Боингoви" стандарди "прогресивно опадају", бирају профит, а не квалитетGetty

Амерички ваздухопловни гигант "Боинг" има последњу шансу да се поправи после дугог пада производних перформанси компаније, рекао је Тим Кларк, генерални директор компаније "Емирејтс ерлајнс".

Једна од најистакнутијих личности у ваздухопловству, Кларк је за "Фајненшел тајмс" рекао да је видљив прогресивни пад "Боингових" стандарда, које је приписао дуготрајним погрешним корацима руководства, због давања приоритета заради у односу на квалитет. Кларк је такође рекао да се спрема да пошаље своје инжењере да надгледају производне линије америчког произвођача авиона.

"Они морају да усаде ову безбедносну културу која је без премца. Морају да провере своје производне процесе како не би било пропуста. Сигуран сам да извршни директор Дејв Калхун и комерцијални директор Стен Дил раде на томе, јер им је ово последња шанса", рекао је Кларк, који је био на високим позицијама у "Емирејтсу" од 1980-их и председник авио-компаније од 2003.

Један од највећих купаца "Боинга", "Емирејтс" је у новембру наручио 95 широкотрупних "Боинга" 777 и 787 авиона.

"Претходни менаџмент 'Боинга' је направио бројне грешке. То је укључивало преношење неких од његових производних процеса и премештања делова производње 787 у Јужну Каролину како би се смањили трошкови након битака са синдикатима у његовој примарној бази северно од Сијетла у Вашингтону. 'Боинг' је овим потезом изгубио вештине и компетенције", тврди Кларк.

Он је навео да је потребно детаљно преиспитати производне процесе америчке компаније, док би њено руководство требало да остави по страни бриге о финансијским резултатима.

"Потребна је анализа како тече производња авиона и где се производе авиони. То би требало да буде приоритет свих у одбору", нагласио је Кларк.

Коментари шефа "Емирејтса" долазе након што је "Боинг" доживео нови талас приземљења и безбедносних провера након инцидента у току лета који је пролетео део трупа авиона "737 макс 9" прошлог месеца. Америчка федерална управа за ваздухопловство од тада је наметнула низ ограничења за авионе "737 макс", привремено забранивши компанији да прошири своју производњу због забринутости за безбедност путника.

image
VV inauguration
banner