Свет

Сенатори упозорили Бајдена: Слањем оружја Израелу кршите закон

Наоружавањем Израела, Бајденова администрација наставља да крши Закон о страној помоћи, што може довести до озбиљних последица, напомиње група сенатора са Бернијем Сандерсом на челу
Сенатори упозорили Бајдена: Слањем оружја Израелу кршите законGetty © Kevin Dietsch/Getty Images

Група америчких сенатора, међу којима је и Берни Сандерс, упутила је отворено писмо председнику САД Џозефу Бајдену, у којем су навели да наоружавањем Израела наставља да крши Закон о страној помоћи, а којим је забрањено слати војну помоћ држави која ограничава испоруку хуманитарне помоћи.

Сенатори истичу да се у закону наводи да "никаква помоћ неће бити пружена ниједној земљи када се председнику стави до знања да влада те земље забрањује или на други начин ограничава, директно или индиректно, транспорт или испоруку хуманитарне помоћи".

"Према извештавању медија и Вашим изјавама, Нетанјахуова влада крши овај закон. С обзиром на то, позивамо Вас да јасно ставите до знања Нетанјахуовој влади да ће неуспех да се одмах и драматично прошири доток хуманитарне помоћи и олакша безбедна испорука помоћи широм Газе, довести до озбиљних последица, како је наведено у постојећем закону САД", навели су сенатори у отвореном писму објављеном на Сандерсовом сајту.

Додаје се да САД не би требало да пружају војну помоћ било којој земљи која омета достављање америчке хуманитарне помоћи.

"Савезни закон је јасан и, с обзиром на хитност кризе у Гази, и константно одбијање премијера Нетанјахуа да се позабави забринутошћу САД по овом питању, неопходна је хитна акција како би се осигурала промена политике његове владе", поручили су сенатори.

Писмо су, поред Сандерса, потписали сенатори Мази Хироно са Хаваја, Питер Велч из Вермонта, Тина Смит из Минесоте, Елизабет Ворен из Масачусетса и Бен Реј Лухан из Њу Мексика.

image