Свет

Европска унија бацила око на Гренланд: Желимо експлоатацију критичних сировина

Гренланд и Фарска острва нису део ЕУ, али су самоуправне територије које припадају Краљевини Данској која јесте чланица ЕУ
Европска унија бацила око на Гренланд: Желимо експлоатацију критичних сировина© Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Европска унија ће у петак отворити своју канцеларију на Гренланду у оквиру настојања да добије приступ рудним резервама критичних сировина потребних за прелазак на енергију са ниским садржајем угљеника, изјавио је данас Томас Баерт, саветник за трговинска питања председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

Канцеларија ће бити отворена током званичне посете Урсуле фон дер Лајен и премијерке Данске Мете Фредериксен, преноси Ројтерс.

"Желимо да додатно повећамо нашу сарадњу у домену експлоатације критичних сировина", рекао је на конференцији за новинаре Баерт.

Званична посета Фон дер Лајен и Фредериксенове у четвртак и петак обухватиће Фарска острва и Гренланд.

Ове две конститутивне, самоуправне територије Данског Краљевства, стратешки су позициониране у Атлантском океану и нису део ЕУ, али су самоуправне територије које припадају Краљевини Данској која јесте чланица ЕУ.

Гренланд има неке од највећих светских резерви ретких минерала који се користе за производњу мобилних телефона и значајни су за прелазак на економију са ниском емисијом угљеника.

Фарска острва располажу са богатим ловиштима рибе и на њима је Данска поставила своје радарске центре.
ЕУ, којој недостаје приступ рудницима и капацитети за прераду сировина, настоји да смањи своју зависност од Кине која доминира производњом ретких, критичних минерала.

САД су отвориле 2020. године конзулат у главном граду Гренланда Нуку, годину дана након што је бивши председник Доналд Трамп понудио да купи то острво, у оквиру настојања званичног Вашингтона да прошири своје дипломатско и комерцијално присуство на Гренланду и на Арктику.

image