Свет

Сад и званично: У новембру нови окршај Трампа и Бајдена за место председника САД

Бајден је на страначким изборима освојио више од 1.968 делегата, а Трамп неопходних 1.215 за републиканску
Сад и званично: У новембру нови окршај Трампа и Бајдена за место председника САД© Tanjug/AP Photo

Председник САД Џозеф Бајден и бивши председник Доналд Трамп формално су осигурали председниче номинације Демократске, односно Републиканске станке, након победа на примарним изборима у Џорџији, Мисисипију и држави Вашингтон, што значи да ће се поново сусрести на председничким изборима у новембру.

Бајден је на страначким изборима освојио више од 1.968 делегата, колико је било потребно да би формално осигурао председничку номинацију демократа, а Трамп неопходних 1.215 за републиканску.

Кандидатура Џозефа Бајдена биће озваничена на конвенцији Демократске странке у Чикагу у августу, а Трампова на конвенцији у Милвокију у јулу, јавља Глас Америке.

Према америчком изборном процесу, на основу резултата страначких избора у појединачним државама кандидатима се додељују делегати. Да би осигурао номинацију, кандидат мора да има одређен број делегата који се затим и формално изјашњавају на страначким конвенцијама.

"Суочени смо са отрежњујућом реалношћу. Слобода и демократија су у опасности овде у Америци као никада раније од Грађанског рата. Доналд Трамп води кампању огорчености и освете која угрожава саму идеју Америке.Верујем да ће Американци изабрати да наставе да иду у будућност", поручио је Бајден у саопштењу након што је осигурао номинацију.

Истакао је и да му је част што је освојио другу председничку номинацију демократа. Након што се претходне недеље из трке за републиканску номинацију повукла Трампова једина преостала ривалка, Ники Хејли, кандидат те странке је већ био познат.

На скупу у Џорџији, Доналд Трамп је поновио неосноване тврдње да су избори 2020. године били покрадени, а Бајдена је критиковао и због тога што није успео да спречи прилив миграната на граници са Мексиком.

Питање имиграције је централно у његовој кампањи, као и друга питања битна за републиканце, као што је абортус и слање америчких фондова у иностранство.

После избора у уторак у четири државе, укључујући Џорџију и Хаваје, постало је јасно да ће Бајден и Трамп поново бити у трци за председника на изборима 5. новембра, иако још увек није одржана ни половина страначких избора, а то ће бити први пут од 1912. године да су кандидати на изборима два америчка председника.

Такође, први пут од 1956. године да су исти кандидати у два изборна циклуса. Тада је републикански председник Двајт Ајзенхауер други пут поразио бившег демократског гувернера Илиноиса Адлаија Стивенсона.

Највише делегата у уторак додељивала је Џорџија, која би могла да буде кључна за исход председничких избора у новембру.

image