Свет

"Сат судњега дана" откуцава: Колико је секунди остало до нуклеарног рата

За разлику од Америке, дебата у Европи о слању трупа у Украјини се наставља. Способност стратешког обуздавања, коју још поседују САД, очигледно недостаје ЕУ
"Сат судњега дана" откуцава:  Колико је секунди остало до нуклеарног рата© Tanjug/ AP Photo/Jacquelyn Martin

"Сат судњег дана", који упозорава на опасност од избијања нуклеарног рата, установљен још 1947. године, у овом тренутку показује 90 секунди до поноћи, што је ближе могућности нуклеарног уништења него икада раније, пише немачки лист "Јунге велт".    

"Сат судњег дана" установио је "Билтен атомских научника", реномирани специјалистички часопис, основан убрзо после Другог светског рата, како би упозоравао на опасност од избијања нуклеарног конфликта.

Чињеница да смо се данас могућности нуклеарног рата приближили више него у најкритичнијим фазама Хладног рата довољно говори сама за себе.

Да ли велике нуклеарне силе спремају повратак нуклеарном тестирању? У релевантним елитним круговима, који се баве питањима војне стратегије, у последње време се све чећше говори о наводним предностима обнављања тестирања нуклеарног оружја. Ова тестирања би се спроводила на америчком полигону у Невади.

У САД се званично тврди да се ови објекти само модернизују како би могли да наставе са дозвољеним активностима. Треба ли у то поверовати? На крају крајева, САД још нису ратификовале Уговор о забрани тестирања нуклеарног оружја из 1996. године, који забрањује сва тестирања, укључујући и подземне експлозије.

У телевизијском интервјуу у среду, руски председник Владимир Путин осврнуо се на спекулације о обнављању америчких нуклеарних проба. Путин је изјавио да ће, уколико то Вашингтон спроведе, Москва моћи да адекватно одговори. Да би могла да одговори на ове ситуације, Русија је у новембру прошле године повукла ратификацију споразума о забрани тестирања из 1996. године.

Путин је рекао да није забринут због текуће модернизације америчког нуклеарног оружја. САД уводе нову генерацију атомских бомби Б61-12, које ће бити ускладиштене у Бухелу. Прошле недеље је потврђено да ће их носити борбени авион Ф-35А. Међутим, Русија, објаснио је Путин, и даље има "модернији" нуклеарни арсенал.

Пре свега, Путин је коментарисао опасност од избијања нуклеарног рата. Наравно, Русија је "војно и технички" спремна да употреби нуклеарно оружје, рекао је руски председник, али то ће учинити само ако су угрожени њено постојање, суверенитет и независност. Путин то не очекује.

САД тачно процењују ризик од даљње ескалације и избијања нуклеарног рата уколико пошаљу копнене трупе у Украјину. Управо зато, оне то неће урадити. САД још располажу са довољно стручњака у "области стратешког обуздавања", који су у стању да исправно процене опасност.

Ова изјава се може схватити само као ново упозорење Русије Западној Европи. Већ крајем фебруара, Путин је упозорио да ће, уколико француски председник Емануел Макрон пошаље трупе у Украјину, покренути ескалацију која би могла да се заврши нуклеарним ратом.

Међутим, дебата у Европи се о томе наставља. Способност "стратешког обуздавања", коју Путин препознаје у САД, очигледно недостаје ЕУ.

image