Свет

УН: Свако треће дете у Гази је хронично неухрањено

Глад се брзо шири међу децом и достиже до сада невиђене размере, објавила је УНРВА
УН: Свако треће дете у Гази је хронично неухрањено© Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Једно од троје деце млађе од две године у северној Гази хронично је неухрањено, саопштила је Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРВА).

"Глад се брзо шири међу децом и достиже до сада у Гази невиђене размере", објавила је УНРВА, а преноси "Тајмс оф Израел".

Више од пет месеци од почетка израелске ваздушне и копнене кампање у Гази, која је била одговор на смртоносни напад Хамаса 7. октобра, највећи део енклаве је у рушевинама, а око 2,3 милиона становника је расељено и суочава се са великом хуманитарном кризом, наводи се у тексту.

Западне земље позвале су Израел да учини више како би се обезбедила помоћ, а УН су саопштиле да се суочавају са "огромним препрекама", попут затварања прелаза, детаљних провера, ограничавања кретања и немира унутар Газе. Израел тврди да не ставља ограничења на хуманитарну помоћ за цивиле у Гази и за спору испоруку помоћи криви непостојање капацитета и слабу ефикасност агенција УН.  

Подсећа се да су почеле испоруке хуманитарне помоћи ваздушним и морским путем, али да хуманитарне организације упозоравају да нема замене за достављање копненим путем. 

Израел је оптужио УНРВА за сарадњу с Хамасом, наводећи да су поједини чланови ове агенције УН чак учествовали у нападу 7. октобра, и позвао да агенција буде распуштена. Неколико великих донатора због тих оптужби прекинуло је тренутно финансирање.

image
VV inauguration
banner