Свет

Париз на ногама: Велики митинг против испоруке оружја Кијеву (ВИДЕО)

Демонстранти су цепали заставе НАТО-а и носили плакате са натписима: "Не трећем светском рату!", "Напусти НАТО, изађи из ЕУ", "Маме против рата", "Оставите нашу децу на миру"
Париз на ногама: Велики митинг против испоруке оружја Кијеву (ВИДЕО)Getty © Geoffroy Van Der Hasselt/Anadolu Agency

Неколико хиљада демонстраната марширало је данас централним улицама Париза против испоруке оружја Кијеву и слања западних трупа у Украјину.

Митинг под називом "За мир" против подршке сукобу у Украјини и изласку из НАТО-а, одржан је на позив десничарске партије "Патриоте".

Демонстранти су носили плакате са натписима: "Не трећем светском рату!", "Изађи из НАТО-а, изађи из ЕУ", "Маме против рата", "Оставите нашу децу на миру" и уједно цепали заставе Алијансе.

"Неприхватљиво је да Француска не тражи мир. Париз нема право да не тежи мирном решавању украјинског сукоба, пошто је у њега укључена нуклеарна сила и ситуација би у сваком тренутку могла да измакне контроли", рекао је лидер партије, кандидат за изборе за Европски парламент Флоријан Филипо.

Филипо се изјаснио и против реторике ЕУ и НАТО-а, која "стално тражи непријатеље", и заложио се за повлачење Француске из тих организација.

Према речима једног од учесника демонстрација, који се представио као Франсоа, "неприхватљиво је остати по страни од онога што се дешава". 

"Дошао сам овде да кажем да смо против рата који ће бити катастрофа за све", казао је демонстрант.

На крају митинга, лидер партије "Патриоте" традиционално је поцепао заставу НАТО-а, називајући је "симболом покорности".

image