Свет

Нигер се повлачи из војног споразума са САД

Споразум је омогућавао Вашингтону да управља војном базом за дронове стационираном у Нигеру, чија укупна вредност износи 100 милиона долара
Нигер се повлачи из војног споразума са САДwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Власти у Нијамеју одлучиле су да се повуку из споразума са САД који је дозвољавао америчком војном особљу и Пентагоновим цивилним радницима да раде у тој западноафричкој држави, објавио је портпарол владе на државној телевизији.

"Национални савет за заштиту отаџбине званично је осудио... споразуме о војној сарадњи који повезују земљу са Сједињеним Америчким Државама", рекао је портпарол пуковник Амаду Абдрамане.

Одлука је донета свега неколико дана након што је делегација америчких високих званичника, у којој је био и начелник америчке команде за Африку, генерал Мајкл Ленгли, завршила тродневну посету тој афричкој држави.

Амерички тим се састао са неколико највиших званичника Нигера, укључујући премијера Алија Махамана Ламине Зеинеа, са намером да преговара о обнављању споразума – али није успео да обезбеди састанак са лидером земље, генералом Абдураманом Чијанијем.

"Нигер жали због намере америчке делегације да ускрати сувереном народу Нигера право да бира своје партнере и врсте партнерстава која ће им заиста помоћи у борби против тероризма", рекао је Абдрамане.

Портпарол је додао да је понашање америчке делегације било у супротности са дипломатским протоколима, а домаћине није ни обавестила о дневном реду и датуму доласка.

Војна влада Нигера, која је ступила на власт свргавањем прозападног председника Мохамеда Базума прошлог јула, предузела је низ корака како би прекинула везе са бившим војним партнерима Ниамеја.

Актуелни лидери су пуч оправдали ониме што су назвали неуспехом Базумове владе у борби против исламистичких терориста у Сахелу, упркос присуству страних снага, укључујући француске трупе.

Француска је завршила повлачење својих трупа из Нигера у децембру, након што је руководство у Нијамеју прекинуло везе са својим бившим колонијалним владарима и наредило њиховим снагама да напусте земљу.

Међутим, из Вашингтона је речено да повлачење из Нигера није опција за САД, тврдећи да ће успоставити "прагматичне" односе са новим војним властима – упркос томе што су се САД придружиле Француској и другим западним савезницима у обустављању помоћи Нијамеју.

САД тренутно имају око 648 војника у Нигеру, углавном стационираних у пустињској бази за дронове вредној 100 милиона долара у Агадезу, након што су у септембру "преместиле" неке од својих војника из главног града Нијамеја. Од тада, летови америчких беспилотних летелица у Нигеру ограничени су на прикупљање обавештајних података, док су оружане "противтерористичке" мисије углавном обустављене, саопштио је Пентагон.

У јануару су се Русија и Нигер договорили да развију "билатералну војну и војно-техничку сарадњу" и заједно раде на стабилизацији безбедности у западноафричком региону Сахела, након разговора у Москви између шефа одбране Нигера Салифуа Модија и његових руских колега.

image