Свет

Румунија ће имати највећу НАТО базу у Европи

Када се обнављање и ширење окончају, процењује се да ће у бази бити стационирано око 10.000 војника из НАТО земаља са својим породицама
Румунија ће имати највећу НАТО базу у ЕвропиGetty © Andreea Campeanu

Румунија је почела са проширивањем и обнављањем појединих делова ваздухопловне базе, која ће постати највећи објекат НАТО у Европи, преноси "Еуроњуз". База се налази у близини града Констанце на Црном Мору, на око 130 километара од границе са Украјином.

У питању је заправо 57. ваздухопловна база "Михаил Когалничану", између осталог позната по томе што из ње полећу авиони "артемис", који редовно патролирају у непосредној близини Србије и осматрају активности на копну у пограничним областима између наше и држава у окружењу.

Када се ширење и обнављање базе окончају, процењује се да ће у "Миахил Когалничану" бити стационирано око 10.000 војника из НАТО земаља са својим породицама.

"У новонасталим геополитичким околностима, са ратом на границама, развој ове вазе допринеће јачању источног крила НАТО", преноси "Еуроњуз", мислећи на сукоб између Русије и Украјине.

Обимни пројекат који ће Букурешт коштати око 2,5 милијарде евра, подразумева изградњу нове писте, хангара за смештање авиона, складишта за гориво и муницију. База ће такође имати капацитете за смештај особља, затим школе, вртиће, продавнице, чак и сопствену болницу.

Тренутно се у овој бази НАТО, у непосредној близини истоименог аеродрома код Констанце, налази 5.000 војника, углавном америчких. Основна инфраструктура за проширење већ се поставља на лицу места, а према наводима поменутог медија план је да се постојећа писта споји са новом и да се оне повежу са објектима међународног аеродрома у близини. За сада не постоје информације о предвиђеном року за завршетак радова.

Подсећања ради, Москва је у више наврата упозорила САД и њихове савезнике из НАТО да се не шире на исток и групишу своје снаге у близини границе са Русијом, а спречавање Украјине да ступи у Алијансу је један од главних разлога за покретање Специјалне војне операције.

Такође, председник Руске Федерације Владимир Путин је у недељу изјавио да "сумња да је било ко заинтересован" за директан војни сукоб између Русије и НАТО, јер би такав сценарио значио да смо "дошли на корак од трећег светског рата", али да је "у савременом свету све могуће".

image
VV inauguration
banner