Свет

Сијарто против уласка Украјине у Алијансу: Озбиљна злоупотреба петог члана Уговора о НАТО-у

Шеф мађарске дипломатије је истакао да лидери западноевропских земаља треба да признају да је њихова војна стратегија у Украјини пропала и да ствара ризик од новог светског рата
Сијарто против уласка Украјине у Алијансу: Озбиљна злоупотреба петог члана Уговора о НАТО-у© Maksim Konstantinov/Global Look Press

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да би слање западних трупа у Украјину представљало провокацију и озбиљну злоупотребу члана 5. УговораНАТО  о колективној одговорности свих земаља чланица, док је сврха Алијансе одбрана, а не напад.

"Када би било која европска држава послала копнене трупе у Украјину, то би запалило цео европски континент, а то је последње што желимо. Мислимо да је то озбиљна злоупотреба члана 5. Уговора о НАТО-у. Алијанса је одбрамбени, а не офанзивни савез", 

Према његовим речима, провокација те величине повезана са чланом 5. у том случају би била озбиљна злоупотреба колективне одговорности НАТО-а.

Он је додао да је на састанку министара спољних послова ЕУ уз учешће шефа америчког Стејт департмента Ентонија Блинкена замолио западне политичаре да се уздрже од исхитрених изјава о могућем слању западних трупа у Украјину, које су у супротности са одлуком НАТО-а да не буде страна у сукобу у Украјини.

Војна стратегија лидера западне Европе у Украјини је пропала

Сијарто је истакао да лидери западноевропских земаља треба да признају да је њихова војна стратегија у Украјини пропала и да ствара ризик од новог светског рата.

Он је на Фејсбуку написао да је ситуација у Европи "критична", као и да је претња од избијања светског рата "све акутнија".

"Лидери Западне Европе треба да признају да је њихова војна стратегија у Украјини пропала и да би прекид ватре одавно био постигнут да су уложили барем половину својих напора за успостављање мира, а не за снабдевање Украјине оружјем", навео је шеф мађарске дипломатије.

Уместо да се тражи прекид сукоба, додао је Сијарто, на предлог француског руководства расправља се о идеји слања западних трупа у Украјину.

Према његовим речима, слоган "Најбоља одбрана је добар напад" сада се користи за "подстицање претње светским ратом".

"Могуће распоређивање копнених трупа у Украјину потпуно је у супротности са до сада донетим одлукама НАТО. Не желимо рат у Европи и надамо се да ће наше европске колеге престати да се играју ватром", поручио је Сијарто.

image