Свет

Опет цуре војне тајне у Немачкој: Под сумњом 105 учесника поверљивог састанка о "таурусима"

Састанку Комитета за одбрану присуствовало је 105 особа, укључујући бројне представнике савезне владе и државне званичнике
Опет цуре војне тајне у Немачкој: Под сумњом 105 учесника поверљивог састанка о "таурусима"Getty © picture alliance / Contributor

Након што је портал "Т-онлајн" објавио поверљиве информације о крстарећим ракетама "таурус" са састанка Комитета за одбрану, а немачки канцелар Олаф Шолц одобрио истрагу о околностима новог цурења, медији преносе да је разговорима присуствовало 105 људи "укључујући бројне представнике савезне владе и државне званичнике".

Председница одбора Мари-Агнес Штрак-Цимерман позвала је на кривично гоњење оних који су пустили информације у јавност, пише "Шпигл".

Како је састанку присуствовао велики број људи, "није обавезно да су информације процуриле из парламентарног простора", наводи се у писму Штрак-Цимерман председници Бундестага Бербел Бас.

"Ипак, желела бих да вас обавестим о горе наведеним чињеницама и затражим да овластите кривично гоњење у складу са Кривичним законом, како би се ова ствар истражила", додала је председница одбора.

Према подацима "Т-онлајна", на састанку је било речи о техничким и оперативним процедурама за "таурусе" али и о последицама испоруке истих Украјини.

image