Свет

Против кога су усмерене најновије санкције ЕУ? Хамас, израелски досељеници

Израелским досељеницима прети увођење путних забрана и замрзавања имовине
Против кога су усмерене најновије санкције ЕУ? Хамас, израелски досељеници© AP Photo/Virginia Mayo/Tanjug

Пратећи кораке САД-а и Велике Британије, и Европска унија ће по први пут да уведе санкције израелским досељеницима који нападају Палестинце на окупираној Западној обали.

Досељеницима прети увођење путних забрана и замрзавања имовине, преноси Ројтерс.

ЕУ ће такође пооштрити санкције члановима милитантног Хамаса, након што су се министри спољних послова чланица ЕУ у начелу сагласили, преноси Ројтерс. 

"Постигнут је чврст компромис на радном нивоу и надам се да ће тако бити настављено, док се потпуно не усвоје санкције, али политички споразум је ту", рекао је шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ.

Званичници ЕУ су, такође, изразили забринутост због све већег насиља над Палестинцима на Западној обали.

Европска унија увела  је санкције којим се циља Хамас, након напада припадника те групе на југ Израела 7. октобра.

"Сада је планирано да се уведу додатне санкције Хамасу, пре него што се уведу санкције израелским досељеницима", истакле су дипломате.

Ројтерс наводи да је раздвајање та два процеса било важно за чланице ЕУ које су блиске са Израелом, попут Немачке, Аустрије и Чешке, јер су желели да ставе до знања да се не изједначава Хамас са израелским досељеницима.

Мађарска је пружала највећи отпор увођењу санкција израелским досељеницима, али је недавно ублажила свој став, рекле су дипломате.

Борељ је рекао да су се министри спољних послова 27 држава чланица ЕУ усагласили да санкционишу "око 30 појединаца и ентитета које сматрају одговорнима за смрт Алексеја Наваљног".

image