Свет

Трамп не може да плати 464 милиона долара гаранције у случају грађанске преваре у Њујорку

Адвокати бившег америчког председника затражили су од Апелационог суда да одложи наплату док се његова жалба на случај не заврши, тврдећи да вредност Трампове имовине далеко премашује пресуду
Трамп не може да плати 464 милиона долара гаранције у случају грађанске преваре у Њујорку© Tanjug/AP Photo/Jeff Dean

Бивши председник САД Доналд Трамп не може да пронађе осигуравајућу компанију која би гарантовала 464 милиона долара које му је суд наложио да плати (Трамп сам треба да плати 454 милиона долара а додатних десет милиона се односи на његове синове Донaлда Џуниора и Ерика) у случају грађанске преваре у Њујорку, саопштили су његови адвокати.

Трампови адвокати рекли су да је републикански кандидат за председника САД контактирао с тридесет осигуравача, те да они траже готовину како би покрили гаранцију, а не имовину, тако да је обезбеђивање толиког износа "практично немогуће".

Адвокати бившег америчког председника затражили су од Апелационог суда да одложи наплату док се његова жалба на случај не заврши, тврдећи да вредност Трампове имовине далеко премашује пресуду, преноси Си-Ен-Ен.

И некадашњи шеф Беле куће је рекао да је практично немогуће да обезбеди толику суму – у посту на мрежи "Трут сошл" навео је да је величина износа "неуставна, неамеричка, без преседана и готово немогућа за било коју компанију, укључујући и оне подједнако успешне као што је његова".

"Осигуравајуће компаније никада нису имале искуство с толиким износом, нити имају могућности да га обезбеде чак и ако су вољне да то учине", прецизирао је Трамп.

Доналд Трамп и његови синови проглашени су кривим у процесу који је по грађанској тужби покренут против њих јер су наводно годинама на превару манипулисали вредношћу имовине како би обмањивали банке и осигураваче.

Државна тужитељка у Њујорку Летиша Џејмс је раније саопштила да је спремна да покрене процес заплене Трампове имовине ако он не буде у могућности да исплати износ који је одређен пресудом.

Према "Форбсовој" процени, Трампово богатство износи око 2,6 милијарди долара, док је он у априлу 2023. изјавио да има око 400 милиона долара ликвидне имовине.

image