Свет

Бајденова администрација потрошила готово 40 милиона долара на онлајн цензуру?

Неке од најчешћих области које се најчешће наводе у тим стипендијама укључују пандемију ковид 19, изборе, неповерење према медијима
Бајденова администрација потрошила готово 40 милиона долара на онлајн цензуру?www.globallookpress.com © IMAGO/Piero Nigro

Администрација председника САД Џозефа Бајдена потрошила је скоро 40 милиона долара на онлајн цензуру путем стипендија које је додељивао амерички Национални научни фонд, наводи се у истраживању "Фондације за онлајн слободу".

Истраживање је подстакло сазнање да су, свега неколико месеци након завршетка председничких избора у САД 2020. године, два америчка универзитета добила стипендије у збирној вредности од три милиона долара од Националног научног фонда.

Ниједан од та два универзитета није био финансиран из буџета САД пре америчких избора 2020. године, током којих су остварили партнерство са Министарством унутрашње безбедности (ДХС) и радили на онлајн цензури противника актуелне администрације.

"Фондација за онлајн слободу" сазнала је да је Национални научни фонд од почетка 2021. године доделио 64 државне стипендије у збирној вредности од 31,8 милиона долара за рад у области "спречавања" ширења "дезинформација" на друштвеним мрежама, и још две стипендије у збирној вредности од седам милиона долара.

У истраживању се наводе четири институције које су добиле највеће стипендије:

  • Универзитет државе Њујорк (СУНИ) добио је четири стипендије у збирној вредности од 4,22 милиона долара.
  • Универзитет Џорџ Вашингтон добио је четири стипендије у збирној вредности од четири милиона долара.
  • Универзитет у Висконсину добио је три стипендије у збирној вредности од 3,83 милиона долара.
  • Универзитет у Вашингтону добио је три стипендије у збирној вредности од 3,52 милиона долара.

"Фондација за онлајн слободу" указује да је Универзитет у Вашингтону један од две установе које су са Министарством унутрашње безбедности званично радили на, како се наводи, цензури председничких избора 2020. године.

Неке од најчешћих области које се најчешће наводе у тим стипендијама укључују пандемију ковид 19, изборе, неповерење према медијима, итд.

У истраживању се даје пример стипендије у вредности од 200 хиљада долара које је Универзитет у Вашингтону добио у мају 2021. године за проучавање "популистичких наратива" политичких лидера у вези са пандемијом ковида 19.

"У оквиру пројекта ће се такође проучавати најбољи начини за супротстављање тим популистичким наративима и развијање ефикасније и поузданије комуникације. Фокус је на четири земље — Бразилу, Пољској, Србији и САД — које су током пандемије водили популистички лидери, и у којима су се јављале различите врсте популистичких одговора на пандемију," наводи се у документу Националног научног фонда САД.

"Фондација за онлајн слободу" сматра да се радикална политичка пристрасност Националног научног фонда САД може уочити у експлицитно исказаном циљу "спречавања" онога шта се назива "популистичким наративима" - а које, како даље наводи "Фондација за онлајн слободу", подржава половина целокупног бирачког тела САД.  

image
VV inauguration
banner