Свет

Роберт Кенеди Млађи оптужио Бајдена за цензуру друштвених мрежа

Америчке власти не би требало да утичу на рад интернет-платформи јер тако крше Први амандман, рекао је независни кандидат за лидера Америке
Роберт Кенеди Млађи оптужио Бајдена за цензуру друштвених мрежа© Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee, File

Независни кандидат за председника САД Роберт Кенеди Млађи придружио се републиканцима који туже Белу кућу због цензуре на друштвеним мрежама. Истовремено, рекао је да је лидер Сједињених Држава Џозеф Бајден покушао да цензурише и његове објаве, преноси "Хил".

Према Кенедијевим речима, америчке власти не би требало да утичу на рад интернет-платформи, које имају своја правила, заправо такво мешање крши слободу говора која је гарантована Уставом САД.

"Друштвене мреже треба да буду у могућности да контролишу своје сајтове и уклањају дечју порнографију, пропагирање насиља, расизма или слично. А када се влада умеша и каже им шта да раде, имамо проблем с Првим амандманом", објаснио је Кенеди у недавном интервјуу за "Њузнејшн".

Такође, присетио се сопствене борбе с Белом кућом око цензуре. Рекао је да је Бајденова администрација сугерисала компанијама друштвених медија да ограниче његове налоге под маском борбе против дезинформација, што су оне и учиниле. 

Наиме, Кенедијеви профили на друштвеним мрежама ограничени су у јануару 2021. након што је објавио да је легенда бејзбола Хенк Арон умро од компликација изазваним вакцином против ковида, што по наводима медицинских стручњака није било тачно.

Кенеди је прошлог месеца добио парницу за поништавање те забране, али је иста одложена док Врховни суд не донесе одлуку у сличним случајевима који су покренути у Мисурији у Луизијани, констатује "Хил".

image
VV inauguration
banner