Свет

Турски медији: Вашингтон неће више без питања санкционисати турске компаније због сарадње с Русијом

САД и Турска су се договориле о новом систему - такозваној "шеми хармонизације санкција", према којој ће Американци прво обавестити Анкару о компанијама за које се сумња да учествују у заобилажењу западних санкција и од ње тражити информације о том питању
Турски медији: Вашингтон неће више без питања санкционисати турске компаније због сарадње с Русијом© Chris McGrath/Getty Images

САД и Турска су се договориле да ће од сада америчка страна, пре него што уведе санкције турским предузећима за која се сумња да су заобишла западне антируске санкције које Турска није увела, прво обавестити Анкару и од ње затражити информације, пише "Хуријет", позивајући се на изворе.

Напомиње се да су пре тога САД одмах уводиле санкције турским компанијама које су сарађивале или су се наводно бавиле комерцијалним активностима са Руском Федерацијом. Штавише, од турске стране раније није тражено да води никакву истрагу.

Вашингтон и Анкара су се сада договорили о новом систему - такозваној "шеми хармонизације санкција", према којој ће Американци прво обавестити Анкару о турским компанијама за које се сумња да учествују у заобилажењу западних санкција и од ње тражити информације о том питању, наводи "Хуријет".

Према писању листа, мере против турских компанија биће увођене тек уколико Анкара, по спровођењу истраге, утврди да је дошло до нелегалног пословања.

Анкара је више пута изјављивала да се не придружује једностраним западним санкцијама Москви, али и да не дозвољава њихово заобилажење.

Руски амбасадор у Анкари Алексеј Ерхов казао је за "РИА Новости" да Американци "тероришу" турске компаније које послују са Русијом, а притисак на те компаније из Вашингтона је у супротности са нормама међудржавних односа.

Почетком марта, Волкан Демир, заменик председника највеће опозиционе турске Републиканске народне партије (ЦХП), рекао за лист "Ајдинлик" да би наставак трговинских односа са Русијом, суочен са оштрим притиском америчких санкција, могао да донесе велике проблеме Анкари.

image