Свет

САД прете турским пословним круговима јер тргују са Русијом

"Прете. Пишу да нам се данас ништа неће десити, али да никад не знамо шта ће бити сутра", каже извор на високом положају у турском Савету за економске односе са иностранство
САД прете турским пословним круговима јер тргују са РусијомGetty © Chris McGrath

Турски пословни кругови добијају претње од Сједињених Америчких Држава јер тргују са Русијом, пише у уторак лист "Ајдинлик", позивајући се на извор на високом положају у Савету за економске односе са иностранством.

"САД пишу огромно писмо, а испод њега пише: 'Следите ова правила'. Прете. Пишу да нам се данас ништа неће десити, али да никад не знамо шта ће бити сутра. Кажу да могу да нас ухвате ако користимо њихове системе, софтвер, производе и ако тргујемо са њима", каже неименовани извор.

Да је Вашингтону један од приоритета да обуздају ову трговину, показује и најава да ће подсекретар америчког министарства финансија за тероризам и финансијске обавештајне службе Брајан Нелсон ове недеље посетити Истанбул и Анкару, где ће разговарати о "напорима да се спречи, омета и истражује трговинска и финансијска активност која иде у прилог напорима Русије у њеном рату против Украјине".

Вашингтон је забринут јер Анкара одбија да се придружи америчким санкцијама против руских бродова и авио-компанија и прете турским компанијама секундарним санкцијама, појашњава "Блумберг".

image
VV inauguration
banner