Свет

"Блумберг": Како би Трамп могао да плати милионске гаранције у њујоршком процесу?

Рок за плаћање гаранције док Трамп оспорава пресуду је 25. март, а "Блумберг" је истакао неколико сценарија који (не)би представљали спас за републиканског кандидата
"Блумберг": Како би Трамп могао да плати милионске гаранције у њујоршком процесу?Getty © Joe Raedle/Getty Images

Након што су адвокати бившег председника САД изјавили да Доналд Трамп не може да пронађе осигуравајућу компанију која би гарантовала 464 милиона долара које му је суд наложио да плати у случају грађанске преваре у Њујорку.

Државни тужилац у Њујорку и демократа Летиша Џејмс, која је поднела тужбу за превару против Трампа, вероватно ће одмах предузети правни поступак за заплену имовине, оцењује амерички медиј, али напомиње да би то значило покретање још једне парнице која би могла да потраје месецима.

Трамп тврди да би присилна продаја његове имовине под тренутним, лошим условима за продају пословних зграда изазвала "непоправљиву штету" која се не би могла исправити у случају да његова жалба буде усвојена. 

Апелациони суд би такође у било ком тренутку могао да прихвати Трампов захтев да се пресуда стави на чекање без новчане гаранције, или да му дозволи да приложи мању гаранцију од око 100 милиона долара. "Блумберг" сматра овај случај мало вероватним, али не и немогућим, имајући у виду да је случај без преседана.

Може ли се Трамп позвати на банкрот?

"Блумберг" наводи да се сваки дужник у САД може позвати банкрот у покушају да се ослободи новчаних обавеза, укључујући и оне које проистичу из судских пресуда. Међутим, пошто се пресуда односи на превару, судија Џејмс би могла да доведе у питање аутентичност Трамповог потенциајлног прогласа банкрота.

Проглас банкрота би могао негативно да се одрази на репутацију Трампа који је тренутно у кампањи, напомиње амерички медиј али додаје да се Трамп већ позивао на законе о банкроту у протеклим деценијама и да је себе називао "краљем дугова". 

Шта би Трамп могао да прода?

Постоји неколико некретнина које би бивши председник САД могао да прода како би измирио обавезе. Међу њима су пословне вишеспратнице у Сан Франциску и Њујорку у којим Трамп има мањински удео, наводи "Блумберг".

Затим је ту Трампово одмаралиште у Мајамију вредно 305 милиона долара, са 125 милиона долара повезаног дуга, а из Организације Трамп је речено да им је прошле године понуђено 1,5 милијарди долара за продају те некретнине. 

Трамп би могао да прода и своје одмаралиште Мар-а-Лаго, за које Трампови савезници кажу да вреди више од милијарду долара, а које Индекс милијардера процењује на 240 милиона.

Да ли би новчани поклон могао да избави Трампа?

"Блумберг" истиче да би Трампу могао у помоћ притећи неко из његовог широког круга утицајних пријатеља, којима би избављање потенцијалног председника САД из недаћа било примамљиво. 

Ако би Трамп добио новац у готовини, могао би га одмах искористити за измиривање обавеза без потребе да докаже његово порекло. Међутим, он би тај новац вероватно морао да наведе у својим пореским поднесцима, што значи да би информације о пореклу новца могле доспети у јавност.

... и зашто не?

Међутим, амерички закони о финансирању кампање изричито забрањују коришћење новца за кампању у било које друге сврхе, а сваки новац који би Трамп добио у овом тренутку би повећао ризик од кршења тог закона, чак и да уплата није намењена Трамповој политичкој кампањи.

Наиме, уколико би се неко треће лице сада одлучило да измири Трампове обавезе уместо републиканског кандидата, то би се могло протумачити као помагање његовој кампањи у виду уклањања огромне правне и финансијске препреке, истиче "Блумберг".

image