Свет

Пакистан: Доживотни затвор за жену која је спаљивала странице Курана

Према пакистанским законима, свако кога суд прогласи кривим за увреду вере или верских личности може бити осуђен и на смртну казну
Пакистан: Доживотни затвор за жену која је спаљивала странице Курана© Jonathan Alpeyrie

Суд у Пакистану осудио је жену муслиманске вероисповести на доживотни затвор након што је проглашена кривом за спаљивање страница Курана, саопштио је данас тужилац.

Према пакистанским законима, свако кога суд прогласи кривим за увреду вере или верских личности може бити осуђен и на смртну казну, али изрицање такве пресуде могло би да изазове немире, преноси АП.

Државни тужилац Мохазиб Аваис изјавио је да је оптужена Асија Биби ухапшена 2021. године под оптужбом за богохуљење, након што су очевици посведочили да је оскрнавила Куран спаљивањем страница те свете муслиманске књиге.

Аваис је навео да је Биби, која има право на жалбу, негирала оптужбе током суђења.

Хришћанка са истим именом ослобођена је у Пакистану оптужби за богохуљење, а после пуштања на слободу преселила се у Канаду како би избегла претње смрћу које је добијала од исламских екстремиста.

Раније овог месеца, суд у Гуџранвали, у провинцији Пенџаб, осудио је 22-годишњег студента на смрт, а тинејџера на доживотну казну у два одвојена случаја, након што су проглашени кривим за увреду исламског пророка Мухамеда.

Пакистанске и међународне групе за људска права тврде да се оптужбе за богохуљење често користе за застрашивање верских мањина.

image