Свет

САД траже од Украјине да обустави нападе дроновима на руске рафинерије нафте

Вашингтон је поручио Кијеву да због учесталих напада дроновима прети повећање цена нафте и да изазива руску одмазду
САД траже од Украјине да обустави нападе дроновима на руске рафинерије нафтеwww.globallookpress.com © Boris Babanov

САД су позвале Украјину да обустави нападе на руску енергетску инфраструктуру, упозоравајући да напади дроновима прете растом глобалне цене нафте и да могу да изазову одмазду, тврде три анонимна извора из Вашигтона, преноси "Фајненшел тајмс".

Како су саопштили ови извори, упозорења из Вашингтона достављена су високим званичницима украјинске Службе државне безбедности (СБУ) и њеног војно-обавештајног сектора (ГУР).

Један неименовани званичник је изјавио да је Бела кућа све више фрустрирана због украјинских напада дроновима, који су погодили рафинерије нафте, терминале и складишта у западној Русији.

Русија остаје један од најважнијих светских извозника енергената, упркос западним санкцијама. Цене нафте на глобалном тржишту ове године су порасле за око 15 одсто, односно на 85 долара по барелу, и то у тренутку када амерички председник Џозеф Бајден почиње своју изборну кампању.

"Ми не охрабрујемо, нити омогућавамо нападе унутар Русије", рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност (НСЦ), који представља главни форум за питања националне безбедности и спољне политике у САД.

Кијев пркоси САД?

Међутим, заменица украјинског премијера Олга Стефанишина изјавила је у петак да су руске рафинерије легитимна мета за украјинску војску.

"Разумемо позиве америчких партнера, али у исто време боримо се са капацитетима и ресурсима које имамо", рекла је Стефанишина на Безбедносном форуму у Кијеву.

Током последњих недеља Украјина је појачала ваздушне нападе на руску енергетску инфраструктуру, у моменту када су руске снаге преузеле иницијативу на бојном пољу.

Како је саопштио анонимни званичник Војне обавештајне службе у Кијеву, од 2022. године било је 12 напада на велике руске рафинерије, а најмање девет ове године.

Бивша аналитичарка ЦИА Хелима Крофт недавно је изјавила да би Украјина могла да изврши нападе на значајан део инфраструктуре за извоз нафте у западној Русији.

Захтеви из САД долазе у тренутку када Бајден улази у изборну трку, са ценама бензина које су порасле за скоро 15 одсто ове године, односно на 3,50 долара по галону.

"Ништа не плаши актуелног америчког председника као пораст цена горива током изборне године", рекао је бивши саветник за енергетику Беле куће Боб Мекнели.

Украјински званичници тврде да поседују беспилотне летелице са дометом већим од 1.000 километара, који су способни да нанесу озбиљне штете.

Кијев је прошле недеље извео два највећа напада дроновима, приликом којих је погођено седам руских енергетских објеката.

Циљ ових операција је да ометају снабдевање руских трупа горивом и да се ограничи финансирање ратних напора Кремља, тврди један анонимни украјински званичник.

image