Свет

Највећи напад на енергетски систем Украјине, региони остали без струје

Министарство енергетике Украјине је на Телеграму известило о великим оштећењима производних објеката, преносних и дистрибутивних система у различитим областима
Највећи напад на енергетски систем Украјине, региони остали без струје© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Енергетски систем Украјине претрпео је најснажнији напад икада, изјавио је шеф енергетске компаније "Укренерго" Вадим Кудрицки.

"Јутарњи напад на енергетски систем Украјине био је најжешћи напад свих времена. Изведен у различитим регионима Украјине, на термо и хидроелектране, као и на главне трафостанице којима управља 'Укренерго'", казао је Кудрицки.

Према његовим речима, штета на енергетским објектима забележена је у многим регионима, а посебно у "граду Харкову, где је обим штете већи него у другим регионима".

Он је напоменуо да су на мети били објекти енергетског система у различитим регионима Украјине - производна постројења, високонапонске трафостанице, трафостанице дистрибутивних оператера.

Кудрицки је додао да постоји ограничење снабдевања енергијом у различитим областима, углавном на левој обали Дњепра.

Руске снаге извеле су ноћас масовне ваздушне ударе на више области у Украјини, а на мети су биле Запорошка, Харковска, Лавовска и Дњепропетровска област, као и Криви Рог, јављају украјински медији.

Министарство енергетике Украјине је на Телеграму известило о великим оштећењима производних објеката, преносних и дистрибутивних система у различитим областима.

Према речима шефа одељења Германа Галушченка, у неким регионима нема струје.

"Енергетски радници већ раде на обнављању напајања", рекао је министар.

Градоначелник Харкова Ихор Терехов изјавио је да је у том граду одјекнуло 15 експлозија и да су руске снаге погодиле објекте електродистрибутивне мреже.

За сада је у Харкову потврђено 15 експлозија. Има проблема са снабдевањем струјом у граду. Непријатељ гађа објекте електродистрибутивне инфраструктуре.

"На неким местима су избили пожари", навео је Терехов на Телеграму.

Градоначелник Кривог Рога Александар Вилкул саопштио је да је у руским нападима погођена критична инфраструктура.

"Тамо где постоји могућност, потребно је набавити воду, напунити електро уређаје и струјне агрегате", навео је Вилкул, преноси Униан.

У Кривом Рогу су уведени распореди ванредних искључења струје, а болнице и друга инфраструктура снабдевају се електричном енергијом из агрегата.

Протекле ноћи у руским ваздушним ударима оштећена је електроенергетска инфраструктура и у Лавовској области, саопштиле су регионалне власти.

Према речима начелника Лавовске обласне војне администрације Максима Козицког, један од дронова је погодио енергетски објекат, након чега је избио пожар чије је гашење у току.

image