Свет

Бајден потписао закон о буџету: Избегнута блокада владе

У оквиру буџета, опредељена је помоћ за Украјину у вредности од 300 милиона долара
Бајден потписао закон о буџету: Избегнута блокада владе© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је данас закон о буџету вредан 1.200 милијарди долара, чиме је обезбеђено финансирање Владе САД до септембра, односно избегнуто њено затварање.

Из Беле куће је саопштено да је Бајден потписао закон у својој кући у Вилмингтону у савезној држави Делавер, преноси АП.

Раније данас, Сенат америчког Конгреса усвојио закон, чиме је отклоњена претња од блокирања рада владиних агенција.

Лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер рекао је да није било лако постићи договор о усвајању буџета, али да се упорност исплатила. Закон је претходно усвојио и Представнички дом.

"Овај споразум представља компромис, што значи да ниједна страна није добила све што је желела. Али, овим су одбијени екстремни резови републиканаца у Представничком дому и проширен је приступ бризи о деци, улагања у истраживање рака... На овај начин биће унапређено америчко вођство у иностранству и обезбедиће се ресурси за обезбеђење границе. То су добре вести за амерички народ", рекао је Бајден.

Што се тиче помоћи Украјини, за коју су Бајден и његова администрација тврдили да је била критична и неопходна, пакет је обезбедио 300 милиона долара под окриљем трошкова одбране. То финансирање је одвојено од великог пакета помоћи Украјини и Израелу који је "заглибљен" на Капитол Хилу.

image