Свет

Израел спреман да ослободи више од 700 Палестинаца

Тел Авив наводно разматра и могућност да се палестинске избеглице врате у северни део Газе
Израел спреман да ослободи више од 700 Палестинаца© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Израел је пристао да ослободи између 700 и 800 палестинских затвореника у замену за 40 талаца које држи Хамас, а што би требало да буде део потенцијалног споразума о прекиду ватре уз посредовање Сједињених Држава, известили су израелски медији позивајући се на званичнике.

Према наводима "Канала 12" и портала "Вала", група затвореника које је Израел спреман да ослободи укључује и 100 особа осуђених за убиство. Неименовани израелски званичник, који је говорио за "Тајмс оф Израел", био је опрезнији на тему реализације размене, рекавши да су шансе да се постигне договор пола-пола.

Такође, Израел је наводно спреман да разговара о могућности да се палестинске избеглице врате у северни део Газе.

Премијер Бенјамин Нетанјаху раније је одбацио предлог Хамаса за примирје и размену затвореника, инсистирајући на томе да су одбрамбене снаге Израела одлучне да искорене присуство те групе у Гази.

Иначе, израелска делегација се у суботу, 23. марта, у Катару састала с директором ЦИА Вилијамом Бернсом у склопу настојања САД да убеде Тел Авив да стопирају офанзиву на Рафу, најјужнији град Газе, препун избеглица.

Неименовани израелски званичник рекао је Ројтерсу након састанка да и даље постоје "значајни недостаци" у преговорима, посебно у вези с предложеним односом Израелаца и Палестинаца који су укључени у потенцијалну замену.

Хамас тек треба да одговори на предлог.

image
VV inauguration
banner