Свет

Борба против расизма: Црна листа ЦИА више није црна

У другом чланку у истом билтену, оном о родном идентитету, анонимни обавештајац пише да му је навика да се облачи у женску одећу помогла да се професионално реализује
Борба против расизма: Црна листа ЦИА више није црнаGetty © Pool Photo by David Burnett/Newsmakers

Амерички шпијуни, укључујући и запослене у ЦИА, као и војне обавештајце, не смеју више да користе термин "црна листа" јер је расистички, наводи билтен "Дајв" Канцеларије за разноликост, једнакост и инклузију који се редовно шаље члановима тамошње обавештајне заједнице.

Аутори билтена верују да тај термин имплицира да је "црно лоше, а бело добро". Такође, споран је и термин "тест здравог разума" (sanity check) јер понижава људе с менталним болестима, преноси "Фокс њуз".

Нове смернице изнесене у чланку о језичкој разноликости поменутог билтена наишле су на осуду махом у редовима Републиканске партије.

Републикански сенатор из Арканзаса Том Котон, члан Комитета за оружане снаге, окарактерисао је ове смернице као забрињавајуће, односно то што администрација лидера САД Џозефа Бајдена ставља оваква правила изнад националне безбедности.

"Обавештајци би требало да троше своје време на проналажење терориста без бриге да ли ће их увредити", рекао је Котон.

Бивши војни обавештајац и председник групе за националну безбедност "Дежурни ветерани" Џереми Хант био је оштрији у оцени нових језичких правила у обавештајној заједници САД.

"Уместо да наш примарни фокус буде на заштити отаџбине, ови апсурдни покушаји да контролишемо језик обавештајних процена како бисмо их учинили политички коректним несумњиво ће узроковати слабији квалитет, непрецизне и збуњујуће обавештајне извештаје који ће законодавце и доносиоце одлука ускратити за информације доводећи их у ситуацију да не могу да донесу образложене пресуде", истакао је Хант за "Фокс њуз".

У другом чланку у истом билтену, оном о родном идентитету, анонимни обавештајац пише да му је навика да се облачи у женску одећу помогла да се професионално реализује, али и побољша свој рад у служби.

"Ја сам обавештајац и човек који понекад воли да носи женску одећу. Мислим да је моје искуство као неког ко воли да се преоблачи избрусило вештине које користим као обавештајац, посебно критичко размишљање и свест о ситуацији", написао је аутор.

image