Свет

Борељ ставио тачку на јединствену европску војску: Равно утопији

Војске чланица ЕУ треба да буду међусобно оперативније не би ли ојачале сопствену одбрану, али и да направе европски стуб унутар НАТО-а
Борељ ставио тачку на јединствену европску војску: Равно утопијиGetty

Европска унија мора да повећа своју војну снагу и унутрашњу сарадњу, али то не значи да треба да тежи јединственој војсци, рекао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност у интервјуу за Си-Ен-Ен инсистирао је на томе да постоји снажан консензус међу чланицама Уније о јачању одбрамбених способности блока, како у смислу његове војне индустрије, тако и оружаних снага.

"Ипак, ово није питање стварања јединствене европске војске", истакао је Борељ, додајући да свих 27 чланица ЕУ слободно одлучује о својој политици одбране. 

Уместо тога војске чланица ЕУ треба да буду међусобно оперативније не би ли ојачале сопствену одбрану, тврди дипломата.

"Они морају да направе европски стуб унутар НАТО-а. Европљани морају да преузму већу одговорност за нашу одбрану", изјавио је Борељ, додајући да то укључује неговање блиског партнерства са САД у оквиру Алијансе. 

"Морамо да повећамо своје војне капацитете, али уверење да ћемо укинути 27 армија како бисмо створили једну – равно је утопији. Блок је свестан сурових реалности савременог света и припрема се у складу с тим", закључио је шеф европске дипломатије.

image