Свет

Разматрање питања исељења монаха канонске УПЦ из Кијевско-печерске лавре одложено на неодређено

Датум следећег заседања кијевског суда о судбини монаха за сада није познат
Разматрање питања исељења монаха канонске УПЦ из Кијевско-печерске лавре одложено на неодређеноwww.globallookpress.com © Michael Kudryavtsev

Суд у Кијеву донео је одлуку да на неодређено одложи разматрање случаја исељења монаха Кијевско-печерске лавре, рекао је данас адвокат Никита Чекман, који заступа интересе лавре и православних монаха канонске Украјинске православне цркве (УПЦ).

Како се наводи, одлука о померању је донета због самоизузећа једног од чланова колегијума судија.

Датум следећег заседања о овом питању биће саопштен касније, преносе "РИА Новости".

Подсетимо, од почетка СВО 2022, кијевски режим води интензивну кампању против припадника канонске УПЦ због њене повезаности са Московском патријаршијом. Из тог разлога УПЦ је у мају исте године објавила самосталност у односу на Москву, али то није изменило статус оних који је сматрају за своју цркву на територији Украјине.

Власти су наставиле са санкцијама против појединих истакнутих православних лица, затварањем храмова, и протеривањем монаха из манастира. На појединим местима долазило је и до физичких напада на свештенство, паљења храмова и других инцидената. 

Случај Кијевско-печерске лавре, једне од највећих православних светиња, стога је био посебно актуелан, будући да је од великог значаја за вернике.

image