Свет

Зеленски се поново жали: Украјина није спремна за велику руску офанзиву

Украјински председник се током интервјуа осврнуо и на палестинско-израелски сукоб и пожалио да је овај догађај одвратио пажњу светске јавности и преусмерио фокус америчке помоћи са Украјине на Појас Газе, односно Израел
Зеленски се поново жали: Украјина није спремна за велику руску офанзивуGetty © Gian Marco Benedetto/Anadolu

Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да украјинске оружане снаге нису у стању да се бране у случају да дође руске офанзиве великих размера, јер трупама готово да није остало више артиљеријске муниције, преноси Си-Би-Ес њуз.

"Иако је његова војска до сада углавном успевала да заустави Русе, она није спремна да се брани од нове велике руске офанзиве која се очекује у наредним месецима", наводи се у тексту америчке медијске агенције, позивајући се на интервју Зеленског.

Цео текст, односно видео-снимак интервјуа и даље нису објављени. Зеленски је такође додао да Украјина "готово више нема артиљерије".

Подсећања ради, у претходним месецима бројни стручњаци упозоравали су да се украјинска војска суочава се недостатком муниције, нарочито артиљеријских граната. Тако је и директори ЦИА Роберт Бернс изјавио да ће без додатне војне помоћи из САД, Кијев бити приморан да започне мировне преговоре под условима Москве у року од годину дана.

Изостанак америчке помоћи ће, према његовом мишљењу, довести до даљег повлачења и територијалних губитака за украјинску страну.

Украјински председник се током интервјуа осврнуо и на палестинско-израелски сукоб и пожалио да је овај догађај одвратио пажњу светске јавности и преусмерио фокус америчке помоћи са Украјине на Појас Газе, односно Израел.

"Наравно да је ситуација у Појасу Газе скренула пажњу са Украјине. То је чињеница. Када се пажња преусмери са нашег и пређе у други регион, то је очигледно добро за Русију. Русија зна да свет тренутно није фокусиран на помоћ и подршку Украјини", рекао је Зеленски.

Како је наведено, он је још једном нагласио да је Украјини потребна подршка САД и да украјинска војска више неће моћи да држи линију фронта без помоћи.

image