Свет

Комитет за људска права УН: Забрињавајући пораст расизма у Британији

Особе афричког порекла посебно се суочавају са "системским расизмом, несразмерном и дискриминаторном полицијом" у рукама британског система кривичног правосуђа, саопштило је тело УН
Комитет за људска права УН: Забрињавајући пораст расизма у Британији© Ian Forsyth/Getty Images

Ниво расне дискриминације у Великој Британији је забрињавајући, навео је Комитет УН за људска права у новом извештају, упозоравајући да влада углавном не бави "системским расизмом" и да се због тога чини да се број случајева "повећава".

Комитет је нагласио забринутост због извештаја који указују да су у порасту "расна неједнакост и дискриминаторна пракса" према Ромима и људима афричког порекла, као и према другим мањинским групама.

Особе афричког порекла посебно се суочавају са "системским расизмом, несразмерном и дискриминаторном полицијом" у рукама британског система кривичног правосуђа, саопштило је тело УН, указујући, између осталог, на "неоправдане расне и етничке диспаритете у овлашћењима за заустављање и претрес" .

У документу УН препоручује се Великој Британији да издвоји више ресурса за борбу против расизма и преиспита своју антидискриминаторну политику, али и да пружи "адекватну обуку" државним службеницима и службеницима за спровођење закона.

Тело УН такође "жали што није спроведено кривично гоњење или даље истраге навода о ратним злочинима које су починили британски војници у Ираку", наводи се у документу.

Лондон мора да "осигура да се сва недела која су починили британски званичници и припадници оружаних снага, укључујући иностранство, истраже, кривично гоне према потреби и прописно санкционишу без временског ограничења", саопштио је Комитет.

Прошле године, Британију је оптужила и група стручњака за имиграцију за "бесрамни расизам" због њене политике према Украјинцима у односу на оне који су дошли из земаља као што је Судан. Украјинци су, како се тврдило, третирани боље због боје коже.

image