Свет

СБУ поново подигла оптужницу против Симоњан: Сада им смета "величање учесника СВО"

Главна уредница РТ оптужена је и за "геноцид и пропаганду војних акција"
СБУ поново подигла оптужницу против Симоњан: Сада им смета "величање учесника СВО"© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Служба безбедности Украјине (СБУ) подигла је нову оптужницу против главне уреднице РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарите Симоњан.

Наиме, украјински безбедњаци оптужили су главну уредницу РТ по неколико чланова Кривичног закона Украјине, као што су "геноцид", "величање учесника Специјалне војне операције", "задирање у територијални интегритет Украјине", "пропаганда војних акција", као и "оправдање, признавање законитих и негирање руских акција", које се у Украјини сматрају "агресијом".

"Маргарита Симоњан шири наративе Кремља и јавно позива на убиство Украјинаца и њихове деце", наводи се у оптужби, али не прецизирају о којим изјавама је реч, већ напомињу да је међу првима подржала Специјалну војну операцију.

СБУ је такође навела да њени запослени настављају да предузимају свеобухватне мере за привођење Маргарите Симоњан правди.

У марту 2023, Ирина Венедиктова, која је тада била на функцији главног тужиоца Украјине, известила је да је против Симоњан подигнута оптужница по члану Кривичног закона Украјине "повреда територијалног интегритета".

Кијевски режим не престаје да прогања новинаре, како руске и украјинске, тако и стране.

Пре почетка Специјалне операције, у Украјини су забрањени сви руски медији, а шеф портала "РИА Новости" Украјина Кирил Вишински, који је оптужен за "издају и подршку републикама Донбаса", провео је више од годину дана у притвору.

На период од пет година су уведене санкције против украјинских телевизијских канала 112 Украјина, Њузван и ЗИК, који су били повезани са опозиционим политичаром Виктором Медведчуком.

Касније су и публикацијама "Страна.уа" и "Схарии.нет" уведене санкције.

Кабинет министара Украјине је још у марту 2022. предложио да се трајно забране новинске агенције "РИА Новости" и "Спутњик", које су део медијске групе "Расија севодња", као и други руски медији, као и да се уведу санкције руским новинарима, укључујући генералног директора "Русија севодња" Дмитрију Киселеву, као и Маргарити Симоњан.

image
VV inauguration
banner