Свет

Аналитичар: Форсирање наратива да Русија стоји иза "хаванског синдрома" може да има последице по САД

Извештај медија, који је у супротности са извештајем обавештајне заједнице, појавио се у тренутку када Конгрес треба да гласа о слању помоћи Украјини
Аналитичар: Форсирање наратива да Русија стоји иза "хаванског синдрома" може да има последице по САДGetty © Anadolu / Contributor

Да би Русија успешно употребила мобилно усмерено енергетско оружје више од 1.500 пута и то против америчких "најбољих 5 до 10 одсто официра у Одбрамбеној обавештајној агенцији", онда би морала дубоко да продре у владу САД како би открила идентитет и локације елитних циљева, што није наратив који одговара Вашингтону, оцењује аналитичар Ендру Корибко.

Медијске куће Си-Би-Ес, "Инсајдер" и "Шпигл" објавили су налазе своје заједничке истраге и оптужили Русију за изазивање такозваног "хаванског синдрома" од ког, наводно, пати више од 1.500 америчких званичника широм света.

Резултати истраге згодно су се појавили баш у тренутку када би Конгрес требало да гласа о слању помоћи Украјини и одобравању више средстава за амерички прокси рат против Русије, пише Корибко и упозорава да би то могло имати супротан ефекат од планираног, "пошто драматичне тврдње тих медија дају слику дубоког продора руске обавештајне службе у дипломатске и безбедносне службе САД који се не може исправити једноставним слањем више новца Украјини".

"Ако је оно што су написали тачно, онда је Русија створила мобилно усмерено енергетско оружје (ДЕВ) које је већ успешно коришћено више од 1.500 пута, укључујући и против америчких 'најбољих 5, 10 одсто официра у Одбрамбеној обавештајној агенцији'".

Ова запањујућа статистика долази од недавно пензионисаног потпуковника војске који је водио истрагу Пентагона о овом питању и тврдио да је овај елитни ешалон жртава "радио против Русије, фокусирао се на Русију и радио изузетно добро", али да су потом "неутралисани". Његови наводи су у супротности са званичним извештајем обавештајне заједнице да нема доказа да су страни противници одговорни за ове "аномалне здравствене инциденте".

Они који прихватају званичну верзију обавештајне заједнице, прихватају и да је хистерија око "хаванског синдрома" била само средство за изазивање страха од Русије. Они који мисле да су обавештајци заташкали истину, онда верују да је Русија дубоко продрла у дипломатске и безбедносне службе САД, наводи Корибко.

"Не постоје веродостојни докази који би сугерисали да је то случај, поготово зато што би Русија вероватно била много боље припремљена за одговор на америчке дипломатске и војне провокације током њиховог текућег прокси рата да је имала кртице у оба круга", наводи он.

А једини начин да се систематски циља на припаднике институција који су све "изузетно добро" радили раније је да се зна ко су и где живе. А то значи да је Русија морала да дубоко продре у америчке институције како би дошла до ових информација, што значи да су "руски шпијуни" на вишем положају него што је ико мислио. Нема веродостојних доказа да је то случај, а још један аргумент против ове теорије је да Русија није таргетирала ниједног украјинског дипломату или безбедносног званичника упркос томе што су "у рату" са Кијевом.

Много је вероватније, наводи аналитичар, да Русија нема никакве везе са "хаванским синдромом" и да су резултати најновије заједничке истраге само очајнички покушај да се уплаше законодавци да одобре додатну помоћ Украјини.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner