Свет

Роберт Кенеди Млађи: Бајден је већа претња америчкој демократији од Доналда Трампа

Кенеди је нагласио да Трампов покушај да обори резултате председничких избора 2020. године "јасно представља претњу демократији", али је поновио да Бајден представља већу претњу
Роберт Кенеди Млађи: Бајден је већа претња америчкој демократији од Доналда Трампа© Tanjug/AP Photo/Richard Vogel

Независни кандидат за председника САД Роберт Кенеди Млађи изјавио је данас да актуелни председник Џозеф Бајден представља већу претњу по америчку демократију од републиканаца Доналда Трампа.

"Могао бих да изнесем аргумент да председник Бајден представља много већу претњу демократији због тога што је Бајден први председник у историји који је користио федералне агенције како би цензурисао политички говор и своје политичке противнике", рекао је Кенеди за Си-Ен-Ен.

Он је навео да ни Бајден, ни Трамп не треба да буду изабрани за председника САД на новембарским изборима, али је истакао да ниједан од двојице кандидата не би "уништио демократију".

"Ако бих морао да означим једног од њих двојице као већу претњу по демократију, изабрао бих Бајдена јер је он злоупотребио федералне агенције против својих политичких противника", поручио је Кенеди.

Он је додао да Трампов покушај да обори резултате председничких избора 2020. године "јасно представља претњу демократији", али је поновио да Бајден представља већу претњу.

"Мислим да је то претња демократији. Покушај да се оборе резултати избора очигледно представља претњу демократију. Али питање је било ко је већа претња демократији? Нећу директно да одговорим на то питање, али могу да тврдим да је председник Бајден већа претња зато што је Први амандман најважнији", рекао је Кенеди.

Први амандман америчког Устава, између осталог, гарантује грађанима САД право на слободу говора.

Избори за председника САД заказани су за 5. новембар, а истраживања јавног мњења показују да би за Кенедија гласало 9,5 одсто, за Бајдена 39,2 одсто Американаца, док би Трамп имао подршку 41,5 одсто бирача.

image