Свет

САД: Директан сукоб с Русијом нам не одговара, ниједан наш војник неће ићи у Украјину

Aмерички државни секретар Ентони Блинкен је рекао да администрација САД не подржава нападе Оружаних снага Украјине на територију Русије
САД: Директан сукоб с Русијом нам не одговара, ниједан наш војник неће ићи у Украјину© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla, Pool

"На тлу Украјине неће бити ниједног америчког војника", рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен за француски ТВ канал LCI и додао да ће Сједињене Државе због сопствене националне безбедности избегавати директан сукоб са Русијом.

"Директан оружани сукоб с Русијом у Украјини не одговара интересима Америке", додао је.

На заједничкој конференције за новинаре са министром спољних послова Француске Стефаном Сежурнеом након њиховог састанка у Паризу, Блинкен је рекао да администрација САД не подржава нападе Оружаних снага Украјине на територију Русије, коментаришући нападе украјинских снага на руске нафтне објекте.

Блинкен је на питање новинара да ли САД сматрају "исправним стратешким приступом" нападе Кијева на рафинерије и друге објекте енергетског система Русије одговорио:

"Од првог дана Специјалне војне операције, када је реч о Украјини, наша политика је била да чинимо све што је могуће како бисмо помогли Украјини да се одбрани од руске агресије. Истовремено, не подржавамо и не одобравамо нападе Украјине ван граница њене територије".

Супротно томе, министар спољних послова Француске Стефан Сежурне, коментаришући нападе Украјине на нафтне објекте Русије, каже да Кијев делује у оквиру легитимне одбране.

Претходно, украјински дронови напали су неколико руских рафинерија. Међу њима су фабрике у Нижегородској, Самарској, Рјазанској области, Краснодарском крају. Руске власти су више пута саопштавале да се Украјина претворила у државу-терористу.

image