Свет

Шкотска полиција: Џеј Кеј Роулинг неће бити ухапшена

Након саопштења полиције огласила се Роулингова која је рекла да се нада да ће свака жена у Шкотској која жели да говори о стварности и важности биолошког пола бити осигурана овим саопштењем
Шкотска полиција: Џеј Кеј Роулинг неће бити ухапшена© Photo by Andrew Milligan/PA Images via Getty Images

Шкотска полиција саопштила је да неће даље истраживати коментаре ауторке "Харија Потера" Џеј Кеј Роулинг на друштвеној мрежи "Икс", у којим је позвала полицију да је ухапси у складу са новим законима о злочинима из мржње, јер је процењено да не крше законе.

"Коментари нису процењени као криминални и неће бити покренуте даље радње", наводи се у саопштењу полиције поводом коментара Роулингове о недавно усвојеном шкотском закону о злочинима из мржње, преноси "Гардијан".

Након саопштења полиције, огласила се Роулингова која је рекла да се нада да ће свака жена у Шкотској која жели да говори о стварности и важности биолошког пола бити осигурана овим саопштењем.

"Верујем да ће све жене, без обзира на позадину или финансијска средства, бити третиране као једнаке", изјавила је она.

У Шкотској је 1. априла ступио на снагу Закон о злочинима из мржње и јавном реду за који влада тврди да ће пружити већу заштиту жртвама и дискриминисаним заједницама.

Законом се консолидују постојећи закони, али се уводи и ново кривично дело "претеће или увредљиво понашање, које има за циљ да подстакне мржњу на основу старости, инвалидитета, вере, сексуалне оријентације, трансродног идентитета и варијација у полним карактеристикама".

Критичари истичу да би нови закон могао да буде злоупотребљен против појединаца и група које изражавају своје мишљење о осетљивим питањима.

Роулингова је већ неко време на удару "прогресивне" заједнице због својих ставова о трансродним особама.

Прва британска трансродна водитељка раније је пријавила ауторку "Харија Потера" полицији због тога што јој се обратила у мушком роду.

Индија Вилоуби поднела је кривичну пријаву против Роулингове због "злочина из мржње" и "трансфобних коментара" на Иксу.

"Џеј Кеј Роулинг је дефинитивно починила злочин. Ја сам правно жена. Она зна да сам жена и назвала ме мушкарцем. То је заштићена категорија, тако да представља кршење и Закона о равноправности и Закона о препознавању полова", каже Вилоуби за "Бајлајн".

image
VV inauguration
banner