Свет

Милеи: Лондон ће добити план враћања Фокландских острва Аргентини

Милеи је поручио да Аргентина има "непоколебљиво право" на Фокландска острва
Милеи: Лондон ће добити план враћања Фокландских острва АргентиниGetty © Ricardo Ceppi / Contributor

Аргентински председник Хавијер Милеи обећао је Великој Британији "мапу пута" за предају Фокландских острва Буенос Ајресу.

"Желим да поновим нашу непоколебљиво право на острва и обавезујем се да ћемо током наше владе имати јасну мапу пута како бисмо Малвине (Фокландска острва) вратили у руке Аргентине", рекао је Милеи.

Аргентински председник и раније је обећавао да ће вратити територију Аргентини. Из Лондона су више пута поручили да су Фолкландска острва британска.

Осврнувши се на претходне администрације које је критиковао због тога што нису смислиле план повратка Фокландских острва у наручје матице, Милеи је додао да дипломатски притисак треба да буде више од "обичних речи на међународним форумима без утицаја на стварност и које служе само политичару на власти да наметне лажну љубав према земљи".

Како преноси "Телеграф", говор председника разочарао је тврдолинијаше у Буенос Ајресу који су разочарани што није више "притиснуо" Лондон и инсистирао на суверенитету над острвима које је Британија окупирала 1833.

Као британска прекоморска територија, Фокланди имају унутрашњу самоуправу, али Уједињено Краљевство преузима одговорност за њихову одбрану и спољне послове.

У априлу 1982. аргентинске војне снаге су извршиле инвазију на острва. Британска администрација је обновљена два месеца касније на крају Фокландског рата. На референдуму о суверенитету 2013. године, скоро сви Фокланђани су гласали за у оквиру Уједињеног Краљевства.

image
VV inauguration
banner