Свет

Кличко: Кијев без струје до пролећа

Из Аустрије упозоравају да би у Украјини могло доћи до потпуног краха енергетске мреже
Кличко: Кијев без струје до пролећаwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov

Украјинска национална енергетска компанија "Укренерго" потврдила је данас да се ванредна исључења електричне енергије у земљи настављају услед "наглог раста дефицита" струје.

"Разлог за дефицит електричне енергије била су хитна гашење блокова у неколико електрана. Истовремено, потрошња наставља да расте због погоршања временских услова. Тренутно нам недостаје 27 одсто струје", наводи се у званичном саопштењу компаније на Телеграму.

"Укренерго" додаје да ће се угашени блокови бити поново пуштени у рад након што се уклоне проблеми који су првобитно и довели до искључења. 

Кијев може остати без струје до пролећа

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко упозорава да би проблеми са струјом у главном граду могли трајати све до пролећа.

У интервјуу за РБЦ-Украјина, објаснио је да је снабдевање електричном енергијом у Кијеву комплетно обновљено, али због дефицита струје тренутно се примењују привремена искључења.

"Искључење струје може потрајати до пролећа. Ово је такође повезано са ниским температурама, многи људи имају уређаје за грејање. По оваквом времену људи увек троше више струје", рекао је Кличко.

"Укренерго" је додала и да се потрошња струје у граду мора смањити за 60 одсто, тако да ће она моћи да се користи свега два до три пута дневно. 

Кличко је поновио да је могуће да ће у неком тренутку доћи и до делимичне евакуације грађана престонице, због чега је инсистирао да људи направе залихе хране и воде. 

"У случају да за тим буде потребе, било би добро да свако може или да се склони у својој викендици, где има воде, шпорет, или да оде код пријатеља. Али чинимо све да не дође до најгорег сценарија", додао је градоначелник.

"Укренерго" је подсетио и да су актуелни енергетски проблеми у земљи резултат недавних ракетних напада руске стране по енергетским блоковима и кључној инфраструктури Украјине.

Москва је 23. новембра извела последњу серију оваквих напада, што је довело до искључења струје не само у Украјини, већ и њеног нестанка у делу Молдавије. Многи градови остали су и без грејања и воде. Русија је почела да користи стратегију наношења убитачних напада по кључним енергетским објектима у Украјини након што је поставила Сергеја Суровикина за команданта Здружене групе руских снага.

"Штета је огромна. Даноноћно радимо на поправкама", поручују из украјинске енергетске компаније.

Из Министарства одбране Аустрије упозоравају да би ускоро могло доћи и до потпуног краха енергетске мреже у Украјини, уколико се Кијеву у скорије време не допреми моћна противваздушна одбрана.

image
VV inauguration
banner